1 av 6
2 av 6
Jörgen Huitfeldt
3 av 6
Nils Horner
4 av 6
OS-symbolen och nedräkningsklocka på parlamentsbyggnaden vid Himmelska fridens torg, Peking
5 av 6
Bajofondo. Foto: Alex Vanhee
6 av 6
Bo Bylund, 4 april, presskonferensen.

Sjuksköterskestrejken, Kinas ekonomi, avgångskultur och prisad musiker

Fredag 4 april

16.00 - 16.45

Ekonomin i Kina
OS i Peking närmar sig med stormsteg och världens ögon riktas mot Kina och dess spektakulära ekonomiska tillväxt de senaste åren.
Hör kineser om den finansiella framgångsssagan - men också om de hot och utmaningar som Kina står inför.
Och finns risken att tillväxten bara blir en OS-bubbla?Medverkande: Yvonne Chen, VD,  Svenska Handelskammaren, Hanna Sahlberg, korrespondent, Christer Ljungwall, nationalekonom och  Elisabeth Löfgren, Svenska Amnesty.

17.00 - 17.45

Sjuksköterskestrejken
3500 sjuksköterskor och barnmorskor kan komma att gå ut i strejk om två veckor. Sjuksköterskornas fackförening Vårdförbundet sa i dag nej till medlarnas bud i de löneförhandlingar som pågår. Nio landsting från Skåne i söder till Västerbotten i norr kan drabbas av strejken om parterna inte kommit överens innan dess. Vårdförbundets ordförande Anna Karin Eklund debatterar konsekvenserna med förhandlingschefen på Sveriges kommuner och landsting Ingela Gardner Sundström.

Avgångskultur
Bo Bylund får sluta som generaldirektör för arbetsförmedlingen. Regeringen anser att han inte är rätt person att leda myndigheten efter sommaren. Bo Bylund höll en presskonferens där han sa att han inte förstod varför han fick sluta och att han kände sig ledsen. Också när Mikael Odenberg avgick som försvarsminister kallade han till sig pressen för att tala om sin avgång. Är det en ny avgångskultur vi ser där generaldirektörer och ministrar inte längre accepterar att diskret smita ut bakvägen?
Samtal med Anders Jonsson, Expressens politiske kommentator och ledarskribenten på Svenska Dagbladet Maria Abrahamsson.

OS-sponsring
Normalt är det en säker vinstaffär att vara OS-sponsor men den här gången finns risken att varumärket istället förknippas med diktatur och propaganda. Samtal med Uno Grönkvist, konsult och expert på sponsring.

Prisbelönt musiker i Sverige
I veckan hade Sverige besök av Bajofondo, en grupp musiker från Argentina och Uruguay som kombinerar det bästa ur tangon med element från electronika, rock och hiphop. Gruppen startades för fem år sedan av Gustavo Santaolalla.
Han lämnade Argentina 1978 då militärens våldtäkt på landet och dess folk gjort det omöjligt för honom att stanna. Han har sedan arbetat, inte bara med latinamerikansk musik, utan också rönt stora framgångar med sin filmmusik. För musiken till filmerna Brokeback Mountain och Babel har han fått två Oscar-statyetter.
Anton Karis träffade Gustavo Santaolalla inför deras enda framträdande i Sverige.

Konserten spelades in av SR:s P2 Live och sänds i två delar den första och åttonde juni.

Den sexuella revolutionen
I år är det 40 år sedan revolutionens år 1968, som också innebar en sexuell revolution. Men frågan är om den sexuella revolutionen har gjort mer skada än nytta? Befriades vi från nedtryckande normer eller har vi människor blivit utbytbara sexleksaker? Debatt mellan Charlotta Levay, samhällsdebattör och krönikör, och Ulrika Lorentzi, RFSU:s förbundsstyrelse.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Nils Horner
Producenter:
Maria Meschke och
Towe Cho Matre
maria.meschke@sr.se towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista