1 av 4
2 av 4
Cecilia Strömberg
3 av 4
Häktescell. Foto: Björn Larsson Ask/Scanix.
4 av 4
Sko från D&G

Häktesdöd och presidentvalet i Zimbabwe

Måndag 7 april

16.00-16.45

Häktesdöd
Dejan 31 år dog i sin egen avföring i en häktescell och han fick ingen vård för sin sjukdom. Vem har det medicinska ansvaret för människor som är inlåsta? Och har häktesvakterna den kunskap som behövs för att göra rätt bedömningar? Reportage av Ekots Bo-Göran Bodin och samtal med Lars Nylén, GD Kriminalvården och Markus Carlström, ordförande SEKO Häktet i Göteborg.

17.00-17.45

Zimbabwe
Väntar fortfarande spänt på domstolsbesked om resultaten från presidentvalet ska offentliggöras eller inte, domstolen har skjutit upp beslutet till imorgon. President Robert Mugabe gör allt för att försöka hålla sig kvar vid makten trots att det ser ut som han har förlorat. Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai, har nu rest till Sydafrika för samtal med landets president Thabo Mbeki. Margareta Svensson, SR:s Afrikakorrespondent och Kaj Persson från UD:s Afrikaenhet medverkar.

Amalgamet
Hur farligt är amalgamet egentligen? Efter åratal av tvistande kommer nu en tysk undersökning som säger att det inte alls är farligt men den får tummen ner av svensk expert. Mats Berlin, professor emeritus miljömedicin och Cecilia Salmi, överkänslig mot amalgam deltar.

Kolera i Bangladesh
Mer än två miljoner barn dör varje år i diarré, framförallt i fattiga länder. Nu har zink blivit ett nytt vapen i kampen mot diarré. Genom fältstudier i Bangladesh har forskare nu visat att zinktabletter tillsammans med vätskeersättning fungerar bra för att behandla barn under fem år med diarré och zinktillskottet väntas rädda många barn från att dö. Reportage av Ric Wasserman.

Modebloggarna
Tjejer står för allt mer av det material som publiceras på hemsidor och bloggar. Och det absolut populäraste ämnet i bloggvärlden är mode och design. En av alla de tjejer som bloggar om mode är 16-åriga Melina Stockenstrand som bor i Haninge utanför Stockholm. Vår reporter Maria Ridderstedt träffade henne i en klädbutik.

OS-facklan i Paris
Det blev oroligt i Paris, precis som i London igår, när OS-facklan skulle föras genom staden. Polisen i Paris avbröt tillfälligt stafetten med OS-facklan på grund av alla protester. Alice Petrén, SR:s korrespondent rapporterar.

Programledare: Cecilia StrömbergProducenter: Karin Wickström och Helena Giege
karin.wickstrom@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista