1 av 4
Li Hellström
2 av 4
3 av 4
Barn letar vårtecken med förstoringsglas. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
4 av 4

Trångboddhet, skatter och välfärd

Tisdag 8 april

16.00-16.45

Brister kvar i lärarutbildningen
Var tredje lärarutbildning får underkänt av Högskoleverket. Visserligen har undervisningen när det gäller svenska blivit bättre. Medan utbildningen i matematik ligger på en alldeles för låg nivå. Och tio högskolor riskerar att bli av med sin rätt examinera lärare om de inte bättrar sig. Förra universitetskanslern Sigbritt Franke som nu utreder en ny lärarutbildning för regeringens räkning ger sin syn på undersökningen.

Maxboende i lägenhet
16 personer i en tvårumslägenhet. Är det rimligt? Flera kommunala bostadsföretag vill nu sätta gränser för hur många som får bo i en lägenhet. Södertälje med Telgebostäder och Landskrona med Landskronahem har redan skrivit in antalet maxpersoner i sina lägenheter. Och även i Göteborg är frågan aktuell för allmännyttan. Men de som bor där, vad har de för alternativ? Marie Lindén (v) och ledamot i styrelsen för kommunala bostadskoncernen Framtiden, Kicki Persson, projektledare Hyresgästföreningen Hjällbo i Göteborg, Göran Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och ordförande för Framtiden Eva Nygren, vd för Telgebostäder, Södertälje medverkar.

Romernas nationaldag
Idag den 8 april, firar romerna sin nationaldag, det var den här dagen 1971 som FN erkände romerna som minoritetsgrupp. Svenska romer firar dagen sedan år 2000, i Sverige erkändes romerna som minoritet först 1999. Monica Caldaras i Malmö växte upp i tält utan medborgerliga rättigheter under 40- och 50-talet. Med ett hårt liv bakom sig ser hon ändå ljust på framtiden för barn och barnbarn. Reportage av Lotta Malmstedt.

17.00-17.45

Skatt och välfärd
En överväldigande majoritet säger ja till att betala högre skatt om den går till välfärden hellre än att få skattesänkningar. 85 procent är beredda att betala mer i skatt för att få bättre sjukvård. Och det är bland de yngre väljarna som viljan att betala för välfärden är som högst. Mer än 96 procent av de mellan 16-29 år kan tänka sig att betala mer i skatt. Det visar en enkätundersökning som Synovate gjort på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Anette Åkesson är ordförande i SKL:s programberedning för välfärdsplanering och Lars Ohly, partiledare (m) medverkar.

Vi väntar allt längre med att skaffa barn
Förstföderskorna i Sverige har aldrig varit så gamla som nu , genomsnittsåldern är 29.9 år och med åldern ökar risken att inte lyckas bli gravid. Men det är inte alla som tänker på det. Det finns mycket man vill hinna med innan man satsar på barn. Samtal med Ulla Waldenström, barnmorska och Disa Bergnehr, forskare Linköpings universitet.

Nyval i Italien
Valet står mellan Silvio Berlusconis högerallians ”Frihetens folk ”och Walter Veltronis nya mitten-vänsterparti , ”Demokratiska partiet.” Vallöftena haglar men imponerar föga på de italienska låg- och medelinkomsttagarna, som kämpar med att få vardagen att gå ihop när priserna på basvaror som bröd och pasta hela tiden ökar och köpkraften urholkas. Titti Nylander rapporterar.

Vårtecken
Björken har slagit ut i Småland och syrenen blommar i Skåne. Det är vårtecken som precis kommit in till en ny databank, dit allmänhet och forskare kan rapportera om när exempelvis tussilago och vitsippa blommar och när träden grönskar på olika platser runt om i landet. Syftet är att följa hur klimatförändringar påverkar träd och blommor. Sven Börjesson reporter.

Fackelstafetten kan avbrytas
Efter demonstrationerna i samband med OS-facklans färd genom både London och Paris höjs nu röster för att den internationella fackelstafetten ska avbrytas. Internationella olympiska kommitténs styrelse har just nu möte i Peking och kommer att diskutera om den pågående fackelstafetten ska avbrytas i förtid. Samtal med Åke Stolt, sportjournalist och författare till boken ”Ingen lek utan eld”.

Programledare: Li Hellström och Jens MöllerProducenter: Maria Meschke och Linda Belanner
maria.meschke@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".