1 av 6
Towe Matre
2 av 6
3 av 6
Boris Johnson
4 av 6
Ken Livingstone
5 av 6
En kvinna säljer mat vid en minibussterminal i Harare
6 av 6
Statyn av Saddam Hussein störtas på Paradistorget i Bagdad den 9 april 2003

Zimbabwe, ÖB och Kongo och mobilförbud

Onsdag 9 april

16.00-16.45

Politiskt kaos i Zimbabwe
I skuggan av den politiska oron i Zimbabwe. Hur klarar folk att få vardagen att gå ihop trots rekordinflation och varubrist? Och hur länge kan president Robert Mugabe klamra sig fast vid makten?

Medverkar gör Margareta Svensson, Sveriges Radios afrikakorrespondent, Kristina Svensson, fd ambassadör i Zimbabwe, Ann Åkesson, läkare, som tidigare arbetat för Läkare utan gränser i Zimbabwe och Deniz Kelleciouglu, Afrikagrupperna i Zimbabwe, på plats i Harare.

Presskonferens med anledning av övergreppen i Kongo
Det ska handla om den uppmärksammade händelsen i Kongo för några år sedan när ett svenskt specialförband inte ingrep när en fransk trupp utsatte en person för tortyr. Försvarsmakten har idag hållit en presskonferens med anledning av detta.
Olof Sjölander är vår reporter på plats och vi hör ÖB, Håkan Syrén.
Med oss finns också Joakim Dyfvermark från SVTs ”Uppdrag granskning”.

Tullen och piratkopior
Smugglingen av märkeskopior ökar lavinartat. Och det handlar inte bara om lyxiga Gucci-väskor eller Rolex-klockor. Piratkopior av leksaker, sportskor och mediciner blir allt vanligare. Och tullen har under de senaste åren tiodubblat sina beslag av pirattillverkade varor.
Reportage av Annika Lindqvist.

17.00-17.45

Mobilförbud i bilen
Vägverket föreslår nu att vi inte ska få prata i mobilen medan vi kör. Eller snarare, att vi inte ska få prata i en mobil som vi håller i handen, däremot kan handsfree vara okej.
Vår reporter Åsa Lundström har frågat bilister vad de tycker om Vägverkets förslag.
Vi hör även Åsa Torstensson, infrastrukturminister (c), Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall och Christer Fridén, radions nordenkorrespondent.

Fem år sedan Saddam störtades
Nu är det fem år sedan Saddam störtades från makten i Irak. Många minns nog de känslomässigt laddade TV-bilderna där stadens innevånare fick hjälp av amerikanska soldater att dra ner den stora Saddamstatyn på Paradistorget. Förhoppningarna om att något nytt skulle spira ur krigsdammet grusades snart. Ett år senare kunde ingen fira triumfen - området kring statyn var avstängt.
Någon hade dock lyckats klistra upp bilder på shiitledaren Muqtada al-Sadrs på statyns fundament.
Idag hade denne al-Sadr utlyst en stor demonstration i Bagdad. Men den ställdes in i sista stund.
I höstas hade vi flera gånger kontakt med Layla som är arkitekt i Bagdad.
Anton Karis ringde upp henne för att höra hur hon ser på 5-årsminnet av Saddams fall.

Kina och omvärlden
Statsminister Fredrik Reinfeldt säger nej till alla former av bojkott av de olympiska spelen i Kina, inklusive öppningscermonin. Det deklarerade han tydligt igår.
På fredag ska han till Kina och frågan är hur, och om, han då kommer framföra någon kritik mot Kina? Om han till exempel kommer lämna över en lista med namn på dömda människortättsaktivester eller inte?
Frågan är hur omvärlden ska agera när det gäller Kina. Och hur reagerar Kina på olika påtryckningar från omvärlden? Vilken kritik är meningsfull att framföra?
Med i studion finns Tom Hart, professor vid asieninstitutet vid Handelshögskolan i Stockholm och Ulrika K Engström, journalist och Kinakännare.

Borgmästarval i London
Den 1:a maj är det borgmästarval i London. Det är en betydelsefull post, där den som vinner får mycket att säga till om. Kampen står framförallt mellan den nuvarande borgmästaren, labours Ken Livingstone, och utmanaren Boris Johnson, som är konservativ och känd för sitt temperament och sina utspel. Just nu försöker han vinna röster genom att utlova hårdare tag för att minska kriminaliteten i London.
Reportage av Maria Eksedler.

Fler män till vården
Det ska handla om annorlunda sätt att locka män till vårdyrken. ”Vi är stolta män med starka känslor” sjunger rapparen Gonza tillsammans med Malmö akademiska kör och orkester och Förenade Nationsmanskören.
Vi hör Margareta Östman, chef på fakulteten Hälsa och samhälle vid Malmö Högskola, om kampanjen.

Programledare:
Ami Hedenborg och Towe Cho Matre

Producenter:
Karin Wickström och Helena Giege
karin.wickstrom@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".