1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
3 av 7
Agneta Furvik
4 av 7
5 av 7
Wen Jiabao
6 av 7
Fredrik Reinfeldt
7 av 7
Demonstration för ett fritt Tibet på Golden Gate-bron i samband med OS-facklans ankomst till San Francisco

Kinas klimatproblem, Tramadol, etnicitetriktade jobb och svenska häkten

Torsdag 10 april

16.00-16.45

Kina och klimatproblemen
Ikväll åker statsminister Fredrik Reinfeldt till Kina för att diskutera miljö och klimat med premiärminister Wen Jiabao. Kina är det land i världen där ökningen av skadliga växthusgaser är som störst i världen.
Med oss har vi Karl Hallding, kinaexpert och miljöforskare på Stockholm Environment Institute.

Tramadol
De kallas tra-la-la-piller, de smärtstillande tabletter som innehåller substansen tramadol, och som skrivs ut till över 300 000 svenskar varje år.
Tramadol lanserades som en relativt oskyldig värktablett, och är idag ett av dom allra vanligaste valen inom vården.
Men, den har också blivit en lättillgänglig innedrog bland unga.
I dess spår följer beroende, kramper och ångest - och en abstinens som får garvade narkomaner att jämföra Tramadol med heroin.
Medverkande: Alexander Holmstedt, sjuksköterska Maria ungdomsmottagning Malmö, Britt Wikander, överläkare på beroendecentrum i Stockholm, Per-Åke Sandvold, enhetschef Läkemedelsverket. Dessutom hör vi tonåringar och skolpersonal från Malmö.

Läget i Zimbabwe
Valresultatet i Zimbabwe dröjer fortfarande, trots att det snart gått två veckor sedan presidentvalet. Samtidigt som de politiska ledarna i södra Afrika idag träffas för att diskutera läget arrangerades ett seminarium här i Stockholm för att diskutera den svåra situationen i landet. En av deltagarna var biskopen Sebastian Bakare från anglikanska kyrkan i Harare, som precis flugit hit från Zimbabwe.
Reportage av Beatrice Janzon.

17.00-17.45
 

Jobbinsatser riktade utifrån etnicitet
Riktade insatser ska sätta fler invandrare i arbete, enligt socialborgarrådet i Stockholm. Ulf Kristersson (m) har idag varit värd för ett seminarium där somaliernas situation på arbetsmarknaden diskuterades. Han tycker att det är dags att ”tala mer klarspråk” när det gäller Stockholms arbetslösa socialbidragstagare. Men hjälper det verkligen att särskilja arbetssökanden och socialbidragstagare i etniska grupper?
Vi hör Ulf Kristersson, (m) Stockholms socialborgarråd, debattera mot Elisabeth Brant Ygeman , (s)Socialtjänstnämnden.

Tibet- hur fritt bör och kan det bli?
Tibets andlige och politiske ledare Dalai Lama upprepade idag sitt stöd för OS i Kina, trots att Kina så våldsamt slog ner upproret i Tibet. Däremot uppmanade Europaparlamentet EU:s ledare att bojkotta OS-invigningen om Kina inte inleder samtal med Dalai Lama. Men hur ser egentligen omvärlden på Tibet-frågan. Hur mycket självständighet står världen bakom? Tibetaner i exil är själva splittrade i frågan.
Reportage av Parisa Khakuei.
Vi följer upp med ett samtal med Björn Kjellgren, sinolog med fokus på den kinesiska moderniseringsprocessens konsekvenser.

40 skäl att inte skaffa barn
Franska kvinnor är bäst i Europa på att skaffa barn. Varje fransk kvinna föder i medeltal 2.1 barn, jämfört med Sveriges 1.8 barn per kvinna. Den franska författarinnan Corinne Maier har tröttnat på hetsen kring barnaavlandet och skrivit boken ”NO KID, 40 skäl att inte skaffa barn”
Nu är den översatt till svenska, och Anna Ivemark har läst boken och träffat författarinnan.

 

Svenska häkten
Hur står det egentligen till på våra svenska häkten?
Förra året tog elva personer livet av sig på olika häkten i landet, och nu uppmärksammas ett fall från februari i år då en man hängde sig i ett häkte i Mariestad och sedan inte fick hjälp av personalen på flera minuter.
Vi har med oss Roal Nilssen, ombudsman på den fackliga organisationen SEKO, Jonas Lundberg, advokat och Willem-Jan Fens, som är präst på häktet i Mariestad.

 

Programledare:
Monica Saarinen
och
Agneta Furvik
Producenter:
Magnus Westberg och
Erik Rosendahl

magnus.westberg@sr.se erik.rosendahl@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".