1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Alice Petrén
4 av 6
OS-symbolen och nedräkningsklocka på parlamentsbyggnaden vid Himmelska fridens torg, Peking
5 av 6
Veltroni-anhängare med valplakat "Ja vi kan" i det italienska nyvalet som går av stapeln nu på söndag
6 av 6
Karin Thunberg, journalist och författare

G7-möte, nyval i Italien och OS-bojkott

Fredag 11 april

16.00-16.45

G7-möte i Washington
I morgon möts finansministrarna i världens sju rikaste länder i Washington. Vad kan de göra för att stilla finansoron och de stigande livsmedelspriserna i världen?
Vi talar med Klas Eklund, senior economist på SE-banken, om detta.

Nyval i Italien
Italien går åter till val på söndag. Romano Prodis vänsterregering tvingades bort från makten efter bara två år. Högermannen och mediamagnaten Silvio Berlusconi leder överlägset. Men kommer han att lyckas klå den 19 år yngre och karismatiske vänsterledaren Walter Veltroni som var så populär som Roms borgmästare? Vilka frågor kommer att styra italienarnas val? Kommer de skyhöga matpriserna och den svaga ekonomin att bli avgörande?
Studio Ett direkt från Rom med SRs korrespondent Alice Petrén som programledare.

Medverkande: Susanna Eneberg, som levt i Rom cirka 25 år och arbetar som översättare, Jonas Lovén, andre man på svenska ambassaden i Rom, Mattias Cocco, svensktalande italienare, agronom och engagerad i De Gröna i Italien och Peter Loewe, DNs medarbetare och bosatt i Rom sedan 20 år.

17.00-17.45

OS-bojkott eller inte
Vi diskuterar varför Reinfeldt låst fast sig vid att inte bojkotta invigningen av OS, när många andra ledare säger att de inte ska dit.
Hur klokt har statsministern hanterar OS-frågan och sin egen Kina-resa?
Vi hör rapporter från hur debatten om OS-bojkott går i andra länder med vår nordenkorrespondent, Christer Fridén och vår londonkorrespondent, Maria Eksedler.
Dessutom medverkar Jesper Bengtsson, ledarskribent på Aftonbladet och PJ Anders Linder, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet.

Kinesiska på schemat
Intresset för Kina handlar inte bara om det förestående olympiska spelen. Intresset för det kinesiska språket har också ökat de senaste åren, både på grundskole- och gymnasienivå. Sedan i höstas kan elever i åttan på Engelbrektsskolan här i Stockholm studera kinesiska som c-språk. Det är den yngsta klassen i Sverige som har kinesiska på schemat.
Studio Etts reporter Parisa Khakuei har följt med eleverna på en kinesiskalektion.

Fredagsgäst
Många av oss, kanske nästan alla, bär på någon form av familjehemlighet. Så var det var också för journalisten och författaren Karin Thunberg, som nu avslöjar sin i boken ”En dag ska jag berätta om mamma”. Boken handlar om mamman som samlade sopor i sitt hem och i sin trädgård.

Muslim i New York
Det ska handla om hur det är att vara muslim i USA i allmänhet, och i New York i synnerhet. Efter den 11:e septemberattacken för snart sju år sedan rapporterades om bekymmer för muslimer i USA, hatbrott och misstänksamhet. Men forskning visar att muslimer trots det ofta känner sig hemma och accepterade i USA. Studio Ett tog en tur till en moské i New Yorks ytterkanter för att pejla stämningen där.
Reportage av Daniel Alling.

Analog ost
Blir det pizza eller tacos till fredagsmiddagen? Och du vill spara tid genom att köpa färdigriven ost kan du få med dig hem analog ost. För i förpackningarna riven pizzamix och texmex-mix har den traditionella osten ersatts av den analoga. Vad är en analog ost?
Vi hör Susanne Sylvén, mjölkproduktinspektör på livsmedelsverket.

Programledare:
Monica Saarinen och
Alice Petrén

Producenter:
Maria Meschke och
Towe Cho Matre
maria.meschke@sr.se towe.matre@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".