1 av 6
2 av 6
Jörgen Huitfeldt
3 av 6
Anna Burén
4 av 6
Ammarnäs, Vindelfjällen
5 av 6
Svenskt fläskkött allt dyrare
6 av 6
Farliga transfetter i vegetarisk pyttipanna

Nationalparker, polismissarna i Falun och transfetter

Måndag 14 april

16.00-16.45

Italienska valet
Vi inleder programmet i Italien där vallokalerna stängde för en timme sedan och samtidigt redovisades den första stora vallokalsundersökningen alldeles nyss.
Enligt den har den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi fått flest av väljarnas röster, i både underhuset och överhuset ligger han några procentenheter före huvudmotståndaren Walter Veltroni.
Vår korrespondent Alice Petrén finns med oss direkt från Rom.

Nationalparken- dröm eller hot?
Vindelfjällen på gränsen mellan Västerbotten och Norrbotten kan bli Europas största nationalpark det föreslår naturvårdsverket.
Men det finns motstånd. Trots att förespråkarna menar att en nationalpark inte bara skulle skydda naturvärden utan också höja områdets status och locka betydligt fler besökare så är motståndet starkt bland en del turistföretagare och från skogsägare.
En nationalpark skulle vara att lägga död mans hand över hela bygden menar de, med försämrad framkomlighet och kommunikation.

Medverkar gör: Stig Strand, fd slalomåkare och numera turistföretagare i Hemavan, Göran Lundin, författare och delvis fjällboende, Bengt-Göran Burman, vice kommunalråd(v), Storuman, Bodil Wollan, turistföretagare i Ammarnäs, Björn Jonsson, naturvårdsdirektör, länsstyrelsen i Västerbotten och Malin Brännström, förbundsjurist, SSR, Svenska Samernas Riksförbund.

Kris i fläskköttsbranschen
Det kommer att bli sämre och dyrare griskött (fläskkött) i våra butiker, och dessutom brist på svenskt griskött. Åtminstone enligt de svenska grisproducenterna.
Orsaken är att de höga spannmålspriserna tvingar många grisbönder att lägga av.
Reportage av Sven Börjesson.

17.00-17.45

Varför missades mördaren?
42-åringen som erkänt att han dödat Engla Höglund och Pernilla Hellgren är tidigare flera gånger dömd för vålds- och sexbrott. Hur kunde polisen missa denne kände sexualförbrytare i utredningen av Pernillamordet? Och varför vårdades han inte för sin sexuella störning i fängelset? 
Vi hör, Anna Kallenberg, en av dem som 42-åringen ofredat, berättar om hur det var att möta mannen, Anna Runnberg, tidigare kriminalreporter vid Dalarnas Tidningar som är mycket kritisk mot polisarbetet och sexbrottsforskaren Niklas Långström om vilken slags vård 42-åringen behöver.

Kvinnor i Sydafrika
Vi ska till Sydafrika där ANC-ordföranden Jakob Zuma väntar på rättegång åtalad för korruption, svindleri, penningtvätt och bedrägeri. Samtidigt lever landets gräsrötter under tuffa villkor, inte minst kvinnorna. Många av dom försörjer sina familjer, samtidigt som dom får kämpa mot aids och misshandlande makar.
Men i norra Sydafrika har en grupp kvinnor, genom ett mikrofinansprojekt, både lyckats med sin försörjning och med att bli utbildade om aids och sina rättigheter som kvinnor.
Reportage av Carolina Jemsby.

Krav på förbud av transfetter
Kakor, chips och godis har alla transfetter gemensamt. Enligt en färsk fransk rapport ökar höga halter transfetter i mat inte bara hjärt- och kärlsjukdomar, utan fördubblar också risken för bröstcancer. I Danmark har man sedan drygt två år tillbaka ett maxtak för hur mycket transfetter livsmedel får innehålla och i New York har man gått så långt som att helt förbjuda transfetter. I Sverige finns än så länge ingen reglering av mängden transfetter vi stoppar i oss men många hoppas på en förändring.
Med oss har vi Ilija Batljan, Nynäshamns Kommunstyrelses ordförande i Nynäshamn och initiativtagare till kampanjen ”nej till transfetter” och Livsmedelsverkets chefsnutritionist Annika Sohlström.

Italienska valet forts.
I Italien visar vallokalsundersökningarna att det är väldigt jämt mellan högerkandidaten Silvio Berlusconi och center-vänsterkandidaten Walter Veltroni. Enligt undersökningarna leder Berlusconi med omkring två procent i både underhuset och överhuset. Men det är så jämnt att siffrorna är inom felmarginalen.
I Studion finns Eddie Oliva, sångare, italiensk medborgare och Berlusconianhängare och Erik Gandini, filmare med italienska rötter och Berlusconimotståndare.

 

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Anna Burén

Producenter:
Annika Östman och
Agneta Kellgren
annika.ostman@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".