1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
Towe Matre
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Anders Borg, finansminster (m) Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Matbrist i världen och vårbudgeten

Tisdag 15 april

16.00-16.45

Fotbollsderbyt på Råsunda
Återigen fick en fotbollsmatch avbrytas igår sedan publiken kastat in föremål på plan. Det var i derbyt mellan Hammarby och AIK som supportrarna började kasta in vita pappersark och mynt på spelarna. Richard Slätt, fotbollssupporter Hammarby och Bo Lundquist, ordförande Svensk Elitfotboll deltar.

Skenande livsmedelspriser
Demonstrationer, tårgas, gummikulor och två dödsoffer i matprisupplopp i Egypten. Protesterna mot de skenande livsmedelspriserna sprider sig som en löpeld i de allra fattigaste delarna i världen. Världsbankens chef efterlyser ”en ny giv” för att lösa den globala matkrisen. Vad ligger bakom och vilken är vägen ut ur detta? Nils Horner, Margareta Svensson, Maria Persson Löfgren, SR:s korrespondenter rapporterar, Stefan de Vylder, nationalekonom, Johan Norberg, författare och Annika Söder, undergeneraldirektör FAO medverkar.

Barnens Nobelpris
På fredag kommer drottning Silvia att dela ut Barnens Nobelpris 2008. Priset heter egentligen Worlds Childrens Prize for the Rights of the Child och har röstats fram av omkring 6 miljoner skolbarn i 87 länder. En av årets nominerade pristagare är Agnes Stevens, som grundat School on Wheels i Los Angeles, en organisation som med hjälp av hundratals frivilliga hjälper hemlösa barn med skolarbete vare sig de bor på härbärgen, motell, i bilar eller på gatan. Claes Andreasson rapporterar.

17.00-17.45

Vårbudgeten
Finansminister Anders Borg presenterade regeringens vårbudget idag. I den framgår att låg och medelkomsttagare får ytterligare skattelättnader med ca 250 kronor i månaden för den som tjänar 20.000 kr. Färre ska också betala statlig skatt, vilket gynnar de som tjänar mer än 28.400 kr. Och landets sämst ställda pensionärer ska också få det bättre  men hur blir också känt först i höst. Devrim Mavi, chefredaktör Dagens Arena och Dick Erixon, bloggare deltar.

Registerbrist
Polisen i Dalarna har fått mycket kritik efter uppgifterna igår om att polisen fått in två tips om den man som nu erkänt mordet både på 10-åriga Engla Höglund och mordet på Pernilla Hellgren för 8 år sen. Hade polisen tagit uppgifterna på allvar hade Engla kanske varit vid liv dag, är mångas slutsats. Andra pekar på att brottet kan ha hamnat mellan stolarna mellan olika polisdistrikt och att ett centralt register kanske hade kunnat länka ihop flera av de brott han misstänkts för och dömts för. Samtal med Thord Modin, chef för Nationella underrättelsesektionen på Rikskriminalen.

Fredrik Reinfeldt i Kina
Statsministern har träffat Kinas tre viktigaste politiker under sin resa till Peking och arbetar målmedvetet med sin utrikespolitiska roll. Siktet just nu är inställt på 2009, när Sverige är ordförande i EU, och på att komma framåt i klimatfrågan. Inger Arenander, Ekots inrikespolitiska kommentator rapporterar från Kina.

Påven till USA
Påven Benedictus XVI är nu på väg till USA hans första besök i landet i rollen som påve. Han flyger i ett plan som kallas ”Shepherd One” och det landar nu i eftermiddag amerikansk tid. Ginna Lindberg, SR:s korrespondent i Washington rapporterar inför det stundande besöket.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Cho MatreProducenter: Magnus Westberg och Helena Giege
magnus.westberg@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista