1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Annika H Eriksson
4 av 6
Dan Eliasson
5 av 6
Mördarsniglarna förökar sig explosionsartat. Favorittillhållet är trädgårdar i tätbebyggelse.
6 av 6
Apotekets försäljning av läkemedel fortsätter att öka, inte minst när det gäller antidepressiva medel.

Antidepressiva mediciner, Beslan, flyktingadvokater och mördarsniglar

Onsdag 16 april

16.00-16.45

Wibe avhopp
Socialdemokraternas mest kände EU-kritiker Sören Wibe hoppar nu av partiet, i besvikelse över att socialdemokraterna lagt sig platt för EU. Och för att EU fått mycket makt på områden där politikerna tidigare lovat att EU inte skulle ha någon makt.
Sören Wibe medverkar.

Psykisk ohälsa
Är du över 70 år och känner dig lite nedstämd? Deprimerad? Orolig? Då kanske du tillhör en av alla äldre som äter antidepressiva mediciner? De senaste åren har recepten på antidepressiva mediciner till de som är över 75 år ökat med nästan 30 procent. Vilken beredskap finns inom sjukvården för äldres psykiska ohälsa? Får de samma vård som yngre? Kan det faktiskt vara så att antidepressiva mediciner skrivs ut alltför lättvindigt? Eller är det verkliga problemet att äldre får för lite antidepressiva läkemedel?
Guje Petersson, psykiatrisjuksköterska, Ingvar Karlsson, överläkare psykiatri, Anita Hansson, psykolog och Gunilla Janson, som äter antidepressiva mediciner medverkar.

Beslan
Att offentligt kritisera landets främste ledare presidenten, kan kosta dig dyrt. Det har den högljutt kritiska gruppen Beslans röst känt av. Flera av medlemmarna har hotats med fängelse för att de krävt att också presidenten Vladimir Putin ställs till ansvar för det som hände i Beslan. Nu har Ryssland snart en ny president, men kvinnorna i Beslans röst tänker fortsätta kräva rättvisa.
Reportage av Maria Persson Löfgren.

17.00-17.45

Flyktingadvokater
Vi fortsätter vår granskning av flyktingadvokater. Som vi hört under morgonen så kritiseras många flyktingadvokater för att göra ett dåligt jobb, vilket påverkar de asylsökandes möjligheter att få ett ja eller nej. Men trots att offentliga ombud som företräder asylsökande begått allvarliga fel i sitt arbete så får de nya uppdrag från migrationsverket.
Reportage av Katja Magnusson.

Efterföljande utfrågning av Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Mördarsnigeln diskuteras i riksdagen
Enligt socialdemokraterna har mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln som den egentligen heter, blivit ett sådant stort problem att det nu krävs en nationell handlingsplan. Men förslaget får inte stöd från den borgerliga sidan.
Debatt mellan Anders Ygeman, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet (s) och Claes Västerteg, vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet (c).

Psykiatribrist
Den svenska psykiatriska vården har under senare år utsatts för hård kritik. Men trots alla larm, utredningar och politiska löften far patienter fortfarande illa inom psykiatrin. Ett av problemen är den stora bristen på vårdplatser.
Reportage av Madeleine Blidberg.

Fransk anorexilag
I Frankrike kan det bli lag på att internetsidor inte ska få uppmuntra unga kvinnor till anorexi. Enligt ett lagförslag i det franska underhuset ska uppmuntran och idealisering av extrem undervikt kunna ge höga böter på upp till 45.000 euros eller 3 års fängelse.
Radions korrespondent Alice Petrén rapporterar från Paris om vad som är tanken med den nya lagen. Vilken effekt skulle en sådan här lag kunna få och vore det idé med en liknande lag i Sverige?
Cecilia Bergh, medicin doktor och VD för Mandokliniken vid Huddinge sjukhus som tar emot patienter med ätstörningar, medverkar också.

Programledare:
Monica Saarinen och Annika H Eriksson
Producenter:
Karin Wickström och Linda Belanner
karin.wickstrom@sr.se
linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".