1 av 8
2 av 8
Agneta Furvik
3 av 8
Jörgen Huitfeldt
4 av 8
Vår londonkorrespondent på Bond-utställning
5 av 8
Denna 9550 år gamla gran har återfunnits i Dalarna.
6 av 8
Fick betala ett för högt pris
7 av 8
Paraguays tidigare diktator Alfredo Stroessner
8 av 8
Schwarze-Pumpe, kolkraftverk i Spremberg, Tyskland,

Nazism i Kristianstad, seriemördare och världens äldsta träd

Torsdag 17 april

16.00-16.45

Kolkraft i Tyskland
Det svenska kraftbolaget Vattenfall står inför en avgörande dag i Tyskland idag. Efter fyra års byggande på ett nytt kolkraftverk i delstaten Hamburg tvingas de kanske stoppa bygget. Detta på grund av ett nytt unikt samarbete mellan kristdemokraterna och miljöpartiet, de Gröna.
Vi hör Per Eurenius, som är vår korrespondent i Tyskland.

Nazistiska krafter i Kristianstad
I Studio Ett torsdag åker vi till skånska Kristianstad, som är en av de svenska småstäder där nazistiska krafter mer eller mindre framgångsrikt försökt etablera sig de senaste åren.
I deras spår har följt en daglig närvaro av nazistiska budskap på gator och torg, liksom regelrätta hatbrott riktade mot kristianstadborna.
Men också manifestationer och motstånd som samlat stadens medborgare.
Vad händer i en liten svensk stad när nazisterna marscherar in?
Andrea Thiele, RFSL-ordförande i Kristianstad, Matti Stenrosen, reporter på Kristianstadsbladet, Anders Tell, ordförande Kristianstads arbetarekommun, Barbro Kärrstrand, kommunpolitiker (fp) och Tomas Argus, brottsoffer medverkar. 

Presidentval i Paraguay
Det har gått nästan 20 år sen den okände diktatorn Alfredo Stroessner störtades i Paraguay. Men det är först nu, inför valet på söndag, som Stroessners parti, utmanas på allvar. Och det råder ingen brist på valfrågor.
Reportage av Lars Palmgren.

17.00-17.45

Kristina Axén Olins avgång
Moderaternas ledande politiker i Stockholm - finansborgarrådet Kristina Axén Olin avgår och lämnar också posten som gruppledare för moderaterna. Hon säger att priset för uppdraget har varit för högt och att det är det rätta för henne själv och hennes familj att avgå. Hur är arbetsvillkoren för politiker i Stockholms stad och vad var det som fick bägaren att rinna över? Vad betyder hennes avhopp för moderaterna?
Samtal med Eva-Karin Gyllenberg, kommunalreporter på Dagens Nyheter och Martin Ådahl, chef för tankesmedjan FORES.

 

Ian Fleming 100 år
Spioner är ett ämne som alltid tycks fascinera oss, och mest känd av dem alla är väl James Bond, genom alla filmer och böcker. Nu i vår är det 100 år sedan hans skapare, den brittiske författaren Ian Fleming, föddes.
Något som uppmärksammas stort, bland annat genom en utställning som öppnar idag på Imperial War Museum i London.
Reportage av Maria Eksedler.

Seriemördare
42-åriga Anders Eklund har erkänt två mord men utredarna följer nu hans spår tillbaka i tiden för att undersöka om han kan ha begått fler. Om det skulle vara så är han en av ytterst få svenska seriemördare.
Vi hör Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler och Paul Johansson, chef för rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp, som nu ska undersöka om Anders Eklund kan bindas till andra brott.

Anders Eklunds brott väcker enormt starka känslor hos många människor. Men någon måste se till en sådan persons intressen, och försvarsadvokatens roll kan tyckas otacksam. Hör Gunnar Lundgren, brottmålsadvokat som försvarat bland andra Thomas Quick.

Världens äldsta träd
Världens äldsta träd finns i Sverige. Det är en gran, som enligt nya undersökningar har stått på Fulufjället i Dalarna i nästan tiotusen år!
Granen har visat sig vara en seg överlevare som klarat sig genom att växla mellan upprätt träd och krypande buske i takt med klimatets svängningar.
Med oss har vi Leif Kullman, professor i naturgeografi vid Umeå universitet och Lars Hedlund, Länsstyrelsen i Dalarna.


Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Agneta Furvik

Producenter:
Magnus Westberg
och
Sofie Andersson
magnus.westberg@sr.se sofie.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".