1 av 4
Patrik Peter
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Inga marknadshyror i svenska allmännyttan. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Kris för svensk teater och inga marknadshyror

Fredag 18 april

16.00-16.45

Hyresmarknaden i Sverige
Utredningen om allmännyttans villkor har i dag överlämnat sitt betänkande ”EU, allmännyttan och hyrorna” till statsrådet Mats Odell. En utredning som redan varit mycket omdebatterad. Hyresgästföreningen har talat om att många kan vänta sig chockhöjningar av hyran. Men vad innebär egentligen utredningens förslag och vad kommer den att få för konsekvenser för hyresgästerna? Samtal med journalisten Bim Enström, som under många år bevakat den svenska bostadsmarknaden.

Svensk scenkonst
Trots den stora publiktillströmningen talas det nu om kris för svensk teater. Teaterförbundet kräver till och med en särskild kriskommission för scenkonsten. Hur stora är problemen , och är det bara mer pengar som är lösningen? Vi sänder direkt från Stockholms Stadsteater. Benny Fredriksson, chef Stockholms Stadsteater, Gerhard Hobersdorfer, frilans, Ann Marie Brodén, riksdagsledamot (m), Anna Carlsson, ordförande Teaterförbundet och Johan Celander, chef Östgötateatern medverkar.

Teknikcollege
Så ska vi till Bergslagen som för ett antal år sen beskrevs som kris- och avfolkningsbygd. Nu råder andra tider och industriföretagen går för högtryck. Miljarder investeras i nya anläggningar och maskiner men det finns orosmoln vid horisonten. För hur ska företagen få tag på den nya kompetenta personal som behöver anställas. I Fagersta har man bland annat startat en teknikcollege för att försöka locka ungdomen att stanna på orten. Reportage av Lars Ekelöf.

17.00-17.45

Inga marknadshyror
Utredningen om allmännyttans villkor har i dag överlämnat sitt betänkande ”EU, allmännyttan och hyrorna” till statsrådet Mats Odell, som möter Mona Sahlin, partiledare (s) i en debatt.

Zimbabwe
Idag är det 28 år sedan Zimbabwe blev självständigt, och under det officiella firandet höll president Robert Mugabe sitt första tal efter valet. Trots att det snart har gått tre veckor sedan valet finns det ännu inget officiellt resultat om vem som vann presidentvalet, men nu kommer uppgifter om att oppositionens MDC varit nära att nå en uppgörelse med regerande Zanu-PF. Sveriges ambassadör på plats i Harare, Sten Rylander, kommenterar.

Fredagsgästen
Mordet på 10-åriga Engla Höglund i Stjärnsund har engagerat många av oss och det är en händelse som rört upp starka känslor. För sju år sedan mördades Jennifer Andersson, 18 år gammal och medlem i juniorlandslaget i karate. Dagmar Wallin, Jennifers mamma deltar.

Brittisk pubdöd
För många britter har ett besök på den lokala puben varit ett sätt att inleda helgen. Men det blir svårare och svårare att överhuvudtaget hitta en pub. Ungefär 27 pubar försvinner varje vecka i Storbritannien, på grund av bristande lönsamhet och ibland slår pubarna igen i en sådan takt att gästerna inte ens hinner med. Maria Eksedler rapporterar.

Cykelgarage
Att ta sig fram med hjälp av två hjul lockar många, inte minst i Sveriges olika städer. Just nu pågår en utställning på Svensk Form i Stockholm med ideér från en annan storstad Malmö. För i Sveriges tredje största stad finns det många tankar och visioner om cykeln och cyklandet. Anton Karis reporter.

Programledare: Patrik Peter och Tove SvenoniusProducenter: Maria Meschke och Helena Giege
maria.meschke@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".