1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Anna Burén
4 av 6
Strider i Basra som fått milisledaren al-Sadr att hota med öppet krig. Foto: Nabil al-Jurani/Scanpix.
5 av 6
Vårdkonflikten inleds. Susanne Björkman, ordf. Centrala Stockholms sektion utanför stängda St:Görans akutmottagning. Foto: Maja Suslin /Scanpix
6 av 6
Mona Sahlin framför en valaffisch för socialdemokraterna 1991.

Sjuksköterskestrejken, jeopardy och småkommunernas nya invånare

Måndag 21 april

16.00-16.45

Skärpt läge i Irak
I helgen uppges 60 medlemmar av den shiitiska Mahdimilisen ha dödats i Bagdad och södra Irak i strider med de irakiska regeringsstyrkorna. Milisledaren Muqtada al-Sadr varnar nu för öppet krig om inte regeringen avbryter sin offensiv. Hur stor är risken för att striderna trappas upp och vad skulle det innebära för landets politiska utveckling? Analys av Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Småkommuners invånare
Flyktingarna som ska rädda ett nedläggningshotat inland. Den demografiska bilden ser ut som en stor svamp, med få unga som ska serva en stor grupp riktigt gamla människor. Nu raggar småkommunerna nya invånare. Men vad är det som ska locka flyktingarna att stanna kvar. Är det naturen eller de lediga bostäderna. Med jobben är det si och så. Det kan till och med vara svårt att få praktikplatser. Om flyktingarna som befinner sig långt från storstäderna.
Medverkande är: Lars Göran Brant, integrationsdirektör, Länsstyrelsen, Västerbotten, Elenor Jacobsson, Lappland Allservice, Gabriel Medina, flykting Colombia, bor och arbetar i Sorsele, Gabriel Eduardo Medina, går första året på gymnasiet, Sadda Nanden, flykting, Sri Lanka, boende i Sorsele och Göran Wikström, socialchef, Sorsele.

Jeopardy som undervisningsmetod
Kan man göra om klassrummet till en frågetävling i stil med Jeopardy och få sömniga, ointresserade elever att vakna till liv? I USA är interaktiva spel i klassrummen en trend som drar över landet. Spelmoduler designade för undervisning säljs som aldrig förr och lärarens roll begränsas till att bli en enmans-hejjarklack. Kan det här vara framtiden?
Katarina Andersson i New York har tittat närmare på fenomenet.

17.00 - 17.45

Sjuksköterskorna ut i strejk
Hur rimliga är sjuksköterskornas krav och hur ser det ut för sköterskor i övriga Norden? Tommy Öberg, arbetsmarknadsreporter på Lo- tidningen, samt Sveriges Radios Nordenkorrespondent Christer Fridén. Vår reporter Agneta Johansson möter strejkande sjuksköterskor från Umeå.

Barn som fått uppehållstillstånd
Hur det går det för de barn som får stanna i Sverige? I två reportage får ni möta Haidar 14 år. Han är ett av nästan 11.000 barn från Irak som fått uppehållstillstånd i Sverige sedan 2003. Men många av de skolor som tar emot de irakiska barnen ställs inför stora utmaningar.
Vår reporter Katarina Gunnarsson träffade Haidar.
Samtal med Eva Jönsson, undervisningsråd, Skolverket.

Politiskt fenomen
Mona Sahlin har varit partiledare i lite drygt ett år, och omprövningen av partiets politik pågår efter valförlusten 2006. Men vad vill egentligen Mona Sahlin med social-demokratisk politik. Hur har hon förändrats som politiker, sen hon slog igenom med dunder och brak i början av 90-talet?
Olof Sjölander har talat med två författare som i år kommer ut med böcker om det politiska fenomenet Mona Sahlin.

Programledare:
Monica Saarinen och
Anna Burén
Producent:
Annika Östman och
Agneta Kellgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".