1 av 5
2 av 5
Jörgen Huitfeldt
3 av 5
Annika H Eriksson
4 av 5
Vårdförbundets ordförande.
5 av 5
Haider på Camp Pendleton

Att välja sin vård och vårdstrejken

Tisdag 22 april

16.00-16.45

Val i Pennsylvania
Vallokalerna i Pennsylvania har öppnat och den ursinniga tvekampen mellan Clinton och Obama går vidare. Ännu en gång handlar det om en stor, viktig delstat där Hillary Clinton fått se ett stort försprång i opionen bli allt mindre. Och ännu en gång beskrivs det som vinna eller försvinna för henne. Sandy Mansson, Clinton-anhängare och Paul Lappalainen, Obamaanhängare deltar. 

Vårdvalet
Landsting efter landsting inför nu fritt vårdval, alla medborgare ska själva välja vilken vårdcentral eller läkare man vill ha. Regeringens utredare föreslår att alla landsting ska ha infört ett vårdvalsssytem nästa år.
Men vem vinner på att välja vårdcentral? Halland var först 2007 med att införa Vårdval Halland. Sen kom Stockholm och Västmanland. Förespråkarna menar att vården blir rättvis och bättre, medan motståndarna hävdar det blir en klassfråga.
Medverkar gör Hjördis Fohrman, specialist allmänmedicin, Lärjedalens vårdcentral, Eva Fägerskjöld, ordförande distriktsläkarföreningen, Angereds Vårdcentral, Jonas Andersson (fp), sjukvårdspolitiker, Västra Götalandsregionen, Håkan Linnarsson (s), sjukvårdspolitiker, Västra Götalandsregionen och patienter från Angereds vårdcentral i Göteborg.

Fondsparandet
Det började för 30 år sen fondsparandet och idag är svenska folket världens mest fondsparande folk. Sju av tio svenskar äger aktier direkt eller via fonder. Kritik mot höga fondavgifter blossar upp då och då, nu senast handlade det om att några av bankernas fonder visade bättre utveckling än genomsnittet på börsen eftersom man hade plockat in också företagens aktieutdelningar. Reportage av Brita Lena Ekström.

17.00-17.45

Vårdstrejken
Sjuksköterskestrejken är inne på sitt andra dygn och än så länge dröjer det innan den breda allmänheten känner av effekterna in på bara skinnet. Och ska man döma av de uttalanden som hittills fyllt medierna så har sköterskerna ett ganska stort stöd hos allmänheten: ”Deras löner är för låga och bör höjas!, heter det” Men hur låga är de jämfört med andra yrkesgrupper i den offentliga sektorn? Anna-Karin Eklund, ordförande Vårdförbundet, Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksföbund medverkar bl a.

Ökade krav i Socialtjänsten
Bristen på pengar i den offentliga sektorn märks på fler ställen än i vården. Även inom Socialtjänsten har de anställda länge klagat på hur ständigt ökade krav går hand i hand med ständigt minskande resurser. I småländska Nybro ska kommunen skära ned på socialtjänstens verksamhet för att komma till räta med ett långvarit underskott i budgeten. Det här har fått facket och personal inom kommunen att gå ut i en demonstration. På torget i Nybro finns Studio Etts Sven Börjesson och även Staffan Kumlin, statsvetare medverkar.

Haider på Camp Pendleton
Haider Al Khazraji har en ovanlig historia och fascinerande historia att berätta. Han är 43 år gammal, fd officer i det irakiska flygvapnet. När USA invaderade Irak anslöt han sig till de amerikanska trupperna men när han sen tvingades fly var dörren till USA stängd. Haider och hans familj hamnade i svenska Mjölby. Nu är Haider tillbaka hos de amerikanska trupperna, fast på amerikansk mark. Vår reporter Helena Groll träffade, Haider på marinkårsbasen Camp Pendleton, söder om Los Angeles.

Matpriser
Över hela världen idag hålls krismöten och oroliga samtal om de stigande matpriserna världen över. Alla är överens om att de stiger, men det råder oenighet om varför de stiger. Och idag ifrågasätter politiker på hög nivå odling av grödor för biobränsle till bilar, eftersom det kan tränga undan odling av livsmedel. Kenneth Hermele, ekonom på biståndsorganisationen Forum Syd deltar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Annika H ErikssonProducenter: Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se linda.belanner@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".