1 av 4
2 av 4
Jörgen Huitfeldt
3 av 4
Klotter och skadegörelse i Stockholms lokaltrafik. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
4 av 4
En skolfasad i stockholm. Foto: Erik G Svensson, Copyright Pressens Bild

Stenkastning mot kollektivtrafiken, stressade kvinnor, försvaret och högerextremism i skolan

Onsdag 23 april

16.00- 16.45

McCain
Det blev Hillary Clinton som med en marginal på tio procentenheter tog hem segern i gårdagens premiärval i Pennsylvania. Men medan medierna fokuserar på den stenhårda kampen mellan henne och Barack Obama förbereder sig republikanernas presidentkandidat John McCain på det stora valet i november.
Hans Bergström, boende i Florida, är statsvetare och McCainanhängare och Ginna Lindberg, Korrespondent medverkar.

Stenkastning mot kollektivfabriken
Stenkastning och krossade fönsterrutor, stängda tunnelbaneutgångar och inställda bussar. Rubrikerna känns igen från flera storstadsförorter. Vad behöver göras? Är det fler poliser som ska till eller finns det andra lösningar? Vi sänder från Tensta och det handlar om hur de boende skall få tillbaka sina vanliga busslinjer och våga åka tunnelbana igen.
Hör Per Andersson, chef, västerortpolisen, Pär Granhällen, brottsförebyggande centrum Rinkeby/Kista,
Muhamed Hagi, medborgarvärd och boende i Rinkeby och Ingemar Ziegler, VD.

Stressade kvinnor inom industrin
Kvinnor som jobbar i industrin stressar mer idag än för bara tre år sen. I fackförbundet Metalls stora medlemsundersökning visas på stora skillnader mellan mäns och kvinnors villkor i arbetslivet. Mer än 40 procent av kvinnorna anser att stressen blivit värre.
Reportage av Lars Ekelöf.

17.00-17.45

Ännu en stor nedskärning i Försvaret
Försvaret står inför ännu en stor nedskärning, det har vi rapporterat under dagen. En lång rad av klassiska regementsorter står nu inför hotet om nedläggning. Arvidsjaur, Luleå och Karlsborg är några av dem. Och idag har ÖB hållt krismöte med sina förbandschefer för att diskutera det allvarliga läget.
Marie Hafström, generaldirektör vid Försvarsmakten, Jan Joel Andersson, försvarsexpert på utrikespolitiska institutet, Jerry Johansson, kommunalråd i Arvidsjaur och Eva Tjernström, socialdemokratiskt kommunalråd i Söderhamn medverkar.

Högerextremism i skolan
Skolan är en viktig rekryteringsbas för högerextrema organisationer, som exempelvis Nationalsocialistisk Front. Det har vi rapporterat om under dagen. Och som ni hörde i Ekot nyss så saknar många skolor en policy för hur de ska hantera problemet.
Ann-Charlotte Brandberg, rektor för Ytterbyskolan i Kungälv och Rosanna Dinamarca, vänsterpartiets skolpolitiska talesperson medverkar.
Vi hör också ett reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

Fattiga i Indien
Mitt i Indiens största stad Mumbai finns det som brukar beskrivas som Asiens kanske största slumområde. Det kallas Dharavi och har uppemot en miljon invånare. Politikerna har i decennier diskuterat vad man ska göra med slummen och dess invånare. Den snabba tillväxten har skapat en ökad efterfrågan på mark och byggbolagen vill gärna bygga fina hotell, shoppingcentra och kontorshus på marken där Dharavi ligger. Nu finns en innovativ plan som låter sluminvånarna bo kvar samtidigt som hela området transformeras.
Reporter i Mumbai var Sveriges Radios Asien-korrespondent Nils Horner.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och Tove Svenonius
Producenter:
Olof Sjölander och Helena Giege
olof.sjolander@sr.se
helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista