1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Agneta Furvik
4 av 5
Fotbollsderby Foto:Claudio Bresciani / SCANPIX
5 av 5
Mjölkning i Vittskövle 24/4 Foto: Erik Rosendahl/SR

Hur lever livet med Sveriges bönder?, tvångsgifte, Gaza och fotbollshuliganism

Torsdag 24 april

 

16.00-16.45

Nazistiskt våld på skolor
Det nazistiska våldet har blivit brutalare dom senaste åren och också i skolorna har man drabbats av våld och hot mot elever och personal. Det visar en undersökning av främlingsfientliga aktiviteter i skolorna som Sveriges Radios reporternätverk har gjort. Lana Driagina är lärare i Sandviken och valde att polisanmäla en elev som uttalade sig kränkande mot henne.
Reportage av Jenny Sanner Rosqvist.

Vi hör Greger Wahlgren, polis och chef på brottsförebyggande centrum i Värmland.

Lantbruksbarometer
I Studio Ett idag sänder vi direkt från kostallet hemma hos en hypermodern skånsk mjölkbonde som låter robotar mjölka korna och som ser ljust på framtiden.
Hur lever livet med Sveriges bönder och hur påverkar den globala matkrisen, klimathotet och ränteläget vardagen på lagårdsbacken?
En del av svaren kommer i den stora Lantbruksbarometern som presenteras i dagens sändning.

Medverkande: Håkan Svenssson, mjölkbonde i Vittskövle, Åsa Odell, grisbonde i Klagstorp samt ordförande i LRF Skåne, Ulf Pyk, ekofårfarmare på Österlen och medlem i ”Gröna Lammet” och Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket.

17.00-17.45

Gaza
FN kan inte längre transportera in mat till invånarna på Gazaremsan. Anledningen är Israels bränsleblockad som har pågått i snart två veckor. situationen är värre än någonsin, säger Kirsten Belck-Olsen, representant för den den norska hjälporganisationen Norsk folkehjelp i Gaza City.Samtidigt träffar palestiniernas president Abbas USA:s president George Bush i Washington för samtal om avstannade fredsprocessen. Vilket hopp kan Gazaborna ställa till det mötet?Förutom Kirsten Belck- Olsen medverkar Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Flickor gifts bort
En utredning föreslog häromdagen fängelsestraff för föräldrar som gifter bort sina sina minderåriga flickor. Även i Storbritannien är tvångsäktenskap ett hett debattämne. Frågan har blivit särskilt aktuell efter flera larm om att barn på en del platser försvinner i samband med skollov. Och att dom då misstänks bli bortgifta. Nyligen öppnade en ny hjälptelefon för drabbade och senare i år kommer ny, skarparelagstiftning.
Reportage av Maria Eksedler

Ballongprästen försvunnen
Med hjälp av hundratals färgglada heliumballonger lyfte en katolsk präst från brasiliansk mark i söndags. Han skulle sätta världsrekord för partyballongflygare 19 timmar i luften. Han lyfte till en höjd på 6000 meter utrustad med GPS och skyddsväst . Men sen gick någonting snett och nu är han själv försvunnen. Sist han hörde av sig var han fem mil utanför kusten. Det enda spåret från honom hittills är ett knippe ballonger som hittades ute till havs i tisdags kväll. Vad var det som hände? Samtal med Henrik Jönsson som bor i Rio de Janeiro och fysikern Patrik Nordkvist.

Lagförslag mot huliganism
Det är fotbollsderby på Råsunda i Solna igen, AIK möter Djurgården. När det var derby senast avbröt domaren matchen eftersom både Hammarby och AIK-supportrar kastat ut papper och annat på planen. Ett lagförslag gör det kriminellt att ta med raketer och bengaliska eldar till arenan. Polisen ska också kunna utestänga en person som betett sigilla. Många fotbolls-klubbar välkomnar förslagen men supporterklubbarna är missnöjda.
Reportage av Annika H Eriksson.

Vi hör Beatrice Ask, justitieminister och Thomas Bodström, tidigare justitieminister debattera i studion.

Programledare:
Monica Saarinen och
Agneta Furvik
Producenter:
Magnus Westberg och
Erik Rosendahl
magnus.westberg@sr.se erik.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista