Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Valborgsfirandet, Englas begravning i SVT, oljespaning och psykiskt sjuka i fängelse?

1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
Ungdomar och studenter samlas för att ha picknick och dricka öl. Foto: Jessica Gow, Scanpix
4 av 4
Engla Juncosa-Höglund.

Onsdag 30 april

16.00-16.45

Ryssland och Georgien
Det spända läget mellan Georgien och utbrytarrepubliken Abchazien trappas upp. Försöker Ryssland provocera fram en konflikt mellan dem?
Svante Cornell, direktör för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik medverkar.

Valborg
Valborgsfirandet har en baksida.... supandet. Och alkoholkonsumtionen ökar, framför allt bland unga tjejer. Nu laddar polisen, studenterna och alkoholmottagningarna för en av årets största suparhelger. Men hur bra koll har föräldrar på vad deras tonåringar har för sig?
Hör också om Växjö som har nolltolerans mot ungdomsfylla.
Cissi Wallin, krönikör, frilansjournalist, nybliven nykterist, Stella Renberg Lagnefors, 16-åring, Sven Andréasson, Folkhälsoinstitutet, Hanna Brännström, sjuksköterska Maria Ungdom och Scott Goodwin, polisinspektör Kronoberg medverkar.

Ugglor i mossen
Fågelskådningen har på senare tid revolutionerats av ny teknik som t ex personsökare och sms, som har gjort det lätt för intresserade att snabbt få se nya fåglar. Numera används också gps-navigatorer av fågelskådare, både för att hitta snabbaste vägen till fågellokalerna och som hjälp vid de svårare formerna av fågelskådning, som exempelvis ugglelyssning. Följ med Studio Ett ut och leta ugglor med GPS.
Reportage av Lotta Malmstedt.

17.00-17.45

Englas begravning i SVT
Vi pratar om och med SVT:s ansvariga angående beslutet att sända 10-åriga Engla Juncosa Höglunds begravning. Många har reagerat och tycker att det borde vara en privat ceremoni.
Per Yng, ansvarig utgivare och Andreas Ekström, kulturjournalist Sydsvenskan medverkar.

Oljespaning
Problemen med fartyg som släpper ut olja i havet har minskat de senaste åren. Men än är det långt kvar till Sveriges mål om en slags ”nollvision” för illegala oljeutsläpp. Just i dagarna har Sverige och nio andra länder gemensamt genomfört världens hittills kanske största havsmiljöoperation. Flygplan från bland annat Frankrike, Tyskland, Spanien och Sverige har tillsammans genomfört en intensiv jakt efter oljesyndare. Under tio dygn har planen, dag och natt, spanat, bland annat utanför svenska västkusten. Ekots reporter Jens Möller åkte till Ålborg för att få en flygtur med ett danskt miljöövervakningsplan.

Psykiskt sjuka i fängelse?
Den 7 maj faller domen mot 50-åringen i Rödeby, som sköt ihjäl en 15-åring och skottskadade en 17-åring. Sannolikt kommer han inte att dömas till fängelse, eftersom experterna är överens om att han vid tillfället för brottet led av en psykisk störning. Och i Sverige råder fängelseförbud, ingen som varit psykiskt sjuk när brottet begicks får dömas till fängelse. Men regeringen vill ändra lagen så att den som tillfrisknat från sin sjukdom ändå ska kunna dömas till fängelse. Och det här är en lagskärpning som har fått mycket hård kritik, inte minst från landets advokater.
Thomas Olsson, försvarsadvokat och Henrik von Sydow, (m) riksdagsledamot i Justitieutskottet.

Presidentvalet i Zimbabwe
Det är fortfarande oklart vem som vann presidentvalet i Zimbabwe för en månad sedan. Besked väntas de närmaste dagarna. Samtidigt är många kritiska till hur grannländerna i det så kallade SADC-förbundet hanterar krisen. SADC anses kraftlöst och är ovilliga att kritisera regimen i Zimbabwe. Diana Basira som är exil-zimbabwier i Johannesburg, tycker att det inte händer tillräckligt mycket och tillräckligt snabbt.
Reportage av Margareta Svensson.

Valborgssång
På valborgsmässoafton ska brasorna tändas och våren sjungas in. Vår reporter Sara Heyman har hittat några som ska sjunga i Vasaparken i Stockholm senare ikväll.

Programledare:
Monica Saarinen och Tove Svenonius
Producenter:
Olof Sjölander och Helena Giege
olof.sjolander@sr.se
helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".