1 av 5
Towe Matre
2 av 5
3 av 5
Simon Gärdenfors
4 av 5
Jörgen Huitfeldt
5 av 5
Fotograf: Lennart Hansson

Upprorsvågen 1968, Burma, Sverigedemokrater och falska irakiska pass

Fredag 2 maj

16.00-16.45Burma
I höstas fanns Burma på tidningarnas första sidor: Allt fler burmeser anslöt sig till de protester juntan sedan slog ned med våld. Men vad hände sedan? Karin Strandås, Svenska Burmakommitténs ordförande har just kommit hem från en lång resa där och kommer hit och berättar.

Upprorsvågen 1968
Frankrike var nära kollaps de heta majveckorna 1968 när studenter och arbetare revolterade tillsammans. 40 år har nu gått sen det mytomspunna året som symboliserar upprorsvågen som svepte fram över världen. Vad finns kvar av 68-andan? Vilka avtryck finns i dagens samhälle och varför är debatten fortfarande så levande i Tyskland och Frankrike? Medverkande: America Vera Zavala, vänsterdebattör och dramatiker, Maria Ranka, tankesmedjan Timbro, Olle Svenning, ledarskribent Aftonbladet, Barbro Eberan, Tysklandkännare och Sköld Peter Mattis, den förste Vietnamdemonstranten.

17.00 - 17.45

Sverigedemokraterna
Idag inleder Sverigedemokraterna sitt årsmöte i Karlstad och deras partiledare Jimmie Åkesson förväntas bli omvald. Studio ett ställer frågan om medierna nu börjat behandla Sverigedemokraterna som vilket parti som helst efter att ha hållt dem på armlängs avstånd. På plats reporter Pontus Mattson och med i diskussionen Niklas Orrenius, Sydsvenskan.

Irakier och falska papper
Migrationsverket i Flen väljer att rutinmässigt polisanmäla irakier som visar falska papper under asylprocessen. Sedan i februari har ett 30-tal asylsökande polisanmälts - och hittills har ett knappt 20-tal ställs inför rätta och dömts. Vi har varit med på 6 rättegångar mot irakier som kommit till Sverige via flyktingsmugglare och sen lämnat falska papper till Migrationsverket. Reporter Katja Magnusson. I studion Marcus Toremar från Migrationsverket.

Pinhole Photography DayNu om fotografering utan en massa modern teknik. En hålkamera kan du göra av en skokartong eller kakburk. Vad som helst egentligen, bara du kan stoppa in en bit fotokänsligt papper däri. Det här kallas Pinhole med ett finare namn. I söndags var det Pinhole Day och hålkameraentusiaster från hela världen var ute med sina hålkameror. Under veckan som gått har de laddat upp sina bilder på en gemensam webbsida. Anton Karis har träffat en av svenskarna som deltog, Lennart Hansson - i hans favoritmiljö - mitt i Stockholms City.
  

Fredagsgästen
För ett år sedan åkte Simon Gärdenfors ut på en fyra månaders resa genom Sverige där han bodde hemma hos olika främmande människor. Nu har han skildrat sina upplevelser i serieromanen ”Simons 120 dagar”, en bok som innehåller gott om både sex och drogromantik. Hör honom i Studio Ett.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Towe Cho Matre

Producenter: Anders Diamant och Marie Nilsson Boij
anders.diamant@sr.se marie.nilsson-boij@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista