Israel 60 år och friande dom i Rödebymålet

Onsdag 7 maj

16.00-16.45

Burma
Cyklonen i Burma är den värsta naturkatastrofen som drabbat Asien sedan Tsunamin 2004. Det har nu gått mer än fyra dygn sedan orkanvindarna slog in över landet. Behovet av nödhjälp är akut men militärjuntan framstår fortfarande som nära nog handlingsförlamade. Nils Horner, SR:s utsände rapporterar.

Fyrverkerier, flaggor och fest
Israel firar självständighetsdagen och vi sänder direkt från ett café i Tel Aviv. Vad är det som får unga svenskar att flytta till Israel och hur ser de på den nyblivna 60-åringen? Israel är ett land med inre spänningar och vad har t exl en homosexuell konstnär i Tel Aviv gemensamt med en religiös bosättare på Västbanken och hur påverkas vardagen av konflikten med palestinierna? Vi sänder direkt från Tel Aviv och medverkar gör Sandra Weil, konstnär, Tobias Goldman, student, Jenny Melzer, jurist och Mats Gezelius, frilansjournalist.

17.00-17.45

Friande dom i Rödebymålet
Den 50-årige man som i oktober ifjol sköt ihjäl en 15-åring och skottskadade en 17-åring svårt frias helt. Blekinge tingsrätt var enig i sin dom. Thomas Olsson, advokat, Per Swahn, målsägarbiträde medverkar bl a.

Dimitri Medvedev ny rysk president
I förmiddags skedde tronskiftet på ett av världens viktigaste ämbeten. Dimitri Medvedev tog över som Rysslands president efter Vladimir Putin som imorgon blir ny premiärminister och dessutom leder det stora maktpartiet Förenade Ryssland. Enligt konstitutionen är det nu Medvedev som bestämmer över Putin men många frågar sig förstås hur den verkliga hierarkin kommer att se ut. Maria Persson Löfgren, SR:s Korrespondent rapporterar.

Konst i offentliga miljöer
Några av konstens uppgifter är att vrida på perspektiv och utmana tanken, men vem ska bestämma över konst i offentliga miljöer? Vad är viktigast ha högt i tak och en intellektuell debatt eller att alla mår bra i en trivsam arbetsmiljö? Till Högskolan i Skövde köpte Statens Konstråd in konst som uppfattades så stötande att två tavlor värderade till 40 000 kronor har stått undanställda i en källare i över fem år. Men imorgon ska konstverken upp igen. Reportage av Ylva Warnborg.

Ensamkommande flyktingbarn
I Nederländerna får de flesta barn som kommer ensamma stanna så länge de är under arton. Men när de blir myndiga kan de skickas tillbaka till sina hemländer. Många stannar då kvar illegalt och lever ett riskfyllt liv. Stefan Winiger, SR:s korrespondent har besökt en flyktingorganisation i Amsterdam som hjälper ungdomar som kommit till Nederländerna utan familj.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Cecilia UddénProducenter: Karin Wickström och Anders Pontara
karin.wickstrom@sr.se anders.pontara@sr.se