Klass 9A, EG-domstolen och Rödeby-domen

Torsdag 8 maj

16.00-16.45

Kina och Japan
Kinas president Hu Jintao är på besök i Japan, det första besöket på hög nivå på 10 år. På programmet har hittills stått ett möte med Japans premiärminister, och igår kväll bankett hos kejsaren. Den kinesiska presidenten har lovat pandor till Tokyos Zoo, och stora ord om att välja fredens, vänskapens och samarbetets väg proklamerades på en presskonferens med de båda ländernas ledare.
Med oss från Peking är vår korrespondent, Hanna Sahlberg.

Lärarrollen och skolan
I veckan sändes det 13:e och sista avsnittet av Klass 9A, SVT:s dokumentärserie om den svenska skolan. Under seriens gång har eleverna lyckats höja sina betyg väsentlig med hjälp av åtta specialrekryterade pedagoger. Hur såg framgångsreceptet ut och vilka lärdomar kan man dra av projektet?

Medverkar gör: Anibal Piñera Gómez och Amina Bektasevic, båda elever i klass 9A på Johannesskolan, Igor Ardoris, lärare klass 9A, Maria Sundkvist, dekan på lärarutbildningen i Malmö och Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande i Lärarförbundet.

EG-domstolens domar
EG-domstolen i Luxemburg har hamnat i skottlinjen efter den uppmärksammade domen i det så kallade Vaxholmsmålet mellan Byggnads och det lettiska byggföretaget Laval före jul. EG-domstolen har för stor makt och kör över politikerna, menar kritikerna. Men kanske är det dags för svenskarna att vänja sig vid att det är juristerna och inte politikerna som har sista ordet.
Reportage av Susanne Palme.

17.00-17.45

Domen i Rödeby
Den friande domen igår mot 50-åringen som sköt ihjäl en 15-åring och skottskadade en 17-åring har väckt mycket reaktioner idag. Många tycker att det var helt rätt att han friades. Andra tycker att det är stötande att man helt kan frias från ett så allvarligt brott. Men tingsrätten bygger sin dom på de psykiatriska utredningar som gjorts, och som konstaterar att mannen var allvarligt psykiskt störd när han sköt.
Att han inte visste vad han gjorde.
I studion har vi med oss Lena Holmqvist, universitetslektor i straffrätt och Martin Grann, professor i psykologi, som forskat på rättspsykiatriska bedömningar i Sverige.

Israel 60 år
Den judiska staten firar idag sin 60-åriga självständighetsdag. För en stor majoritet av Israelerna är det en självklarhet att Israel bör vara en judisk stat. Också för de flesta sekulära Israeler, även om de ofta retar sig på de religiösa institutionerna makt. Men det förs även en debatt om konflikten mellan att leva i ett modernt multikulturellt high-tech samhälle och att upprätthålla, det kritikerna kallar en etnokrati, en etniskt baserad demokrati, och om vad det är för skillnad mellan en Israelisk stat och en Judisk stat eller en Hebreisk stat.
Reportage av Cecilia Uddén.

Hjälpbehoven i Burma
Den förödande cyklonen som drog in över Burma i helgen kan ha skördat så många som 100 000 dödsoffer, men det finns ännu ingen riktig överblick av naturkatastrofens följder, som nu klassas som en av dom värsta i världshistorien. Hjälpbehoven är med andra ord enorma och så många som en miljon människor kan ha blivit hemlösa.
Vi hör Sveriges radios korrespondent, Nils Horner på plats i Rangoon och Kjell Larsson, som är chef för Räddningsverkets operativa enhet.

Civilkurage
Vad är civilkurage och hur viktig del av ett samhälle är det? Lena Victorin tar upp ämnet civilkurage i sin bok ”Take a look at dig själv”. Enligt henne överskattar de flesta sin förmåga att hjälpa till när någon far illa. Men det finns fortfarande de som väljer att ta en risk och gripa in. En av dem är artonåriga Chryselle Niva, som bestämde sig för att säga ifrån en kväll på tunnelbanan i Stockholm.
Reportage av Parisa Khakuei.

135-miljonersvinst
Att fantisera om att en dag vinna storkovan på Lotto gör många och för de flesta är listan på vart pengarna skulle kunna hamna lång. Just nu sitter förmodligen en lycklig lottovinnare i Saltsjöbaden i Stockholm och drömmer om allt som ska köpas för Sveriges största spelvinst någonsin. En vinnare har kammat hem nästan 135 miljoner kronor på Lotto. Hur hanterar man att vinna så mycket pengar?
Med oss har vi Sven Kouppala, som vann 49 miljoner för tio år sedan och Wenche Solberg, vinnarambassadör på Svenska Spel.

Programledare:
Monica Saarinen och Elin Lemel

Producenter:
Magnus Westberg och Natacha Lopez
magnus.westberg@sr.se natacha.lopez@sr.se