Tandemstyre i Ryssland och situationen i Burma

Fredag 9 maj

16.00-16.45

Libanon
Genomlever nu sin kanske värsta politiska kris sen inbördeskriget tog slut för 18 år sen. Återigen rasar våldsamma inbördesstrider i landet. Enligt Röda Korset har minst 10 människor dödats i strider mellan den shiamuslimskt dominerade Hizbollah-milisen och trupper trogna den väst-stödda regeringen. Och under dagen idag uppges Hizbollah ha tagit kontroll över nästan hela den muslimska delen av Beirut. Sanna Johnson, regionchef Rädda Barnen och Magnus Norell, forskare FOI deltar.

Ny president i Ryssland
En historisk vecka i Ryssland. Ny president och ny premiärminister, ett tandemstyre med Medvedev och Putin. Men vem av dem är det egentligen som kommer att styra detta väldiga rike. Den nya presidenten tar över ett land som ekonomiskt är starkare än på länge och med en snabbt växande medelklass. Vilka kräver ställer de och vad drömmer de unga ryssarna om idag? Sten Sjöström, utrikesreporter Ekot, Maria Persson Löfgren, SR:s korrespondent, Olga Granlöf, kurator och Claes Ericsson, ekonom medverkar.

Asbest i Örebro
Det handla om asbest, ett misstänkt arbetsmiljöbrott och den svenska rättsapparatens prioriteringar. I Örebro har polska byggnadsarbetare jobbat med asbestsanering utan tillräcklig skyddsutrustning trots åratals kunskap och erfarenhet kring dödsfaran och arbetsgivaren är nu polisanmäld. Men de som beordrades att göra jobbet vill idag inte låta sig intervjuas. Reportage av Lars Ekelöf.

17.00-17.45

Burma
I Burma håller en redan desperat situation på att bli ännu värre. Det råder en akut brist på mat och vatten och risken är att dödssiffran på 23 000 kommer att stiga rejält. Den burmesiska ledningen säger att den inte är redo att ta emot utländska hjälparbetare och försvårar även för transporter av förnödenheter utifrån. Under eftermiddagen stoppade FNs matprogram sina transporter efter uppgifter om att Burma beslagtar mat. Samtal med bl a Gunilla Carlsson, biståndsminister (m), Ove Bring, professor i folkrätt.

Fredrik Reinfeldt i KU
Idag var det dags för statsminister Fredrik Reinfeldt att frågas ut av Riksdagens Konstitutionsutskott. Den mest uppmärksammade frågan som KU ska granska är hur regeringens krisorganisation fungerade kvällen 23 oktober i höstas när Ulrica Schenström satt berusad på en krog, samtidigit som det var hon som hade ansvaret för regeringens krisberedskap. Inger Arenander, Ekots inrikespolitiska kommentator har lyssnat på den.

Sektbarn
Barn som växer upp inom sekter vet man ganska lite om, men i den nya boken Sektbarn, kan man se hur olika sekter på punkt efter punkt bryter mot FN:s barnkonvention. Dessutom möts många barn som vill lämna sekter av ett samhälle som inte förstår hur de vuxit upp. Reportage av Maria Ridderstedt och samtal med författaren Charlotte Essén.

Pickup
Pick up det engelska ordet för raggning har fått ge namn åt en företeelse som det har talats mycket om i Sverige de senaste veckorna. Fenomenet engagerar hundratusentals män världen över. Nu ska vi få möta några svenska killar som ligger i hårdträning för att bli kvinnotjusare. Annika Olsson reporter.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Cho MatreProducenter: Maria Meschke och Helena Giege
maria.meschke@sr.se heelna.giege@sr.se