Kuba - de förbjudnas röst

I februari avgick Fidel Castro och ersattes av sin bror Raoul. Kuba har varit en kommunistisk diktatur sedan 1959. Då tog Castro makten från Batista; en enväldig makt avlöste en annan. Det är svårt att komma in i landet som journalist. De få som ändå gör det reser in med turistvisa och smyger med sina jobb. Vår reporter Susanna Einerstam har varit i Kuba och träffat ett antal dissidenter.

Torsdag 15 maj

Rufinas pappa ifrågasatte regimen, idag sitter han i fängelset många timmars resa från den plats där familjen bor. Vilka konsekvenser får det att vara andra generationen i en familj som höjt rösten mot landets politik?

Fredag 16 maj

Engelskläraren Cursebio Morales Rivas håller lektioner i en lägenhet i Havanna på Calle Campagnario. Här lärs också ut en annan samhällskunskap och historia än den officiella. Till den lilla lägenheten kommer människor som tvingats lämna sina studier på universitetet eller arbeten pga sin kritik till regimen.

Måndag 19 maj

PÅ Kuba kan den som tar initiativ till en namninsamling dömas till fängelse i uppemot tjugo år. Detta drabbade Orlando Fundora då han samlade in namn för demokrati och mänskliga rättigheter. Han fick arton år men släpptes i förtid pga ohälsa. Vi möter honom i hans hem i en fattig förort i utkanten av Havanna.

Tisdag 20 maj

Den fria konsten existerar inte på Kuba. Den som målar regimkritisk på husväggar eller tavlor får stränga straff. Vi har träffat unga konstnärer och fd studenter och börjar i Havannas hamn.