Läget i Burma, Bronsskulpturen Pinocchio och Grekland har fått hårdare kritik

Tisdag 13 maj16.00-16.45

Läget i Burma
Viss hjälp kommer trots allt fram till Burma enligt Röda Korset. Idag hålls ett extrainkallat EU-ministermöte för att medlemsländerna ska samordna sina humanitära insatser till Burma. Bilden av att ingen hjälp når fram till Burma stämmer inte menar Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren. Problemet är att den bilden påverkar människors givarvilja och Röda Korset vill gärna visa att deras hjälp trots alt når fram till en del av befolkningen.
Christer Zettergren, Generalsekreterare Röda Korset och Nils Horner, korrespondent, Burma medverkar.

Omdebatterad skulptur
I Borås har den nio meter höga bronsskulpturen Pinocchio av Jim Dine vållat en enorm debatt. Efter år av konstbråk ska nu Pinnochio-skulpturen avtäckas på fredag och räcka lång näsa åt sina belackare. Nästan nio miljoner kronor har den kostat och den har finansierats genom privat donation. Hur mycket ska privata pengar få styra vad som ställs ut på våra gator och torg eller vilken teaterpjäs som ska spelas? Många tycker att kulturlivet blir rikare med mer privata pengar, medan andra ser det som ett hot mot vissa kulturyttringar.
Stefan Eklund, kulturchef, Borås tidning, Hasse Persson, chef, Borås konstmuseum, Ulf Raneby, projektledare, Borås kommun, Emma Stenström, forskare Handelhögskolan i Stockholm och Mats Hjelm, konstnär medverkar.

Framtidsbuss
Nu ska det handla om en mycket speciel skolbuss. I stället för att ta eleven till skolan, så tar den skolan till eleven. Elever som är hotade, mår psykiskt dåligt, isolerar sig hemma, skolvägrar eller av andra orsaker inte kan gå i vanlig gymnasieskola kan sedan ett par månader få sin undervisning i en husbil som kör ända fram till dörren. I Göteborg finns den så kallade Framtidsbussen, där en lärare skräddarsyr undervisningen för dessa ungdomar.
Reportage av Annika H Eriksson.

17.00-17.45

Kina
Den enorma omfattningen av jordskalvet i Kina igår blir allt tydligare för varje timme som går. Nu under eftermiddagen kom uppgifter om att över 18 000 människor begravts under jordmassor bara i staden Mianyang, som ligger nära skalvets epicentrum i Sichuanprovinsen. 50 000 soldater har skickats ut i en massiv räddningsaktion men raserade vägar och kraftiga regn gör att det är svårt att nå fram med hjälp. Den officiella dödssiffran ligger nu på över 12 000, men den väntas stiga. Det har också varit flera efterskalv och många har flyttat ut på gator och i parker av rädsla för att husen ska rasa.
Moa Eriksson på resa i Chengdu och Carl Nauclér som är Internationella Röda korsets regionchef för Östra Asien, sitter i Peking medverkar.

Grekland har fått hårdare kritik
De senaste månaderna har Grekland fått allt hårdare kritik för behandlingen av asylsökande. Efter flera larmrapporter uppmanade FN:s flyktingorgan UNHCR tidigare i vår EU:s medemsländer att stoppa alla avvisningar dit. Och Sverige har nu stoppat avvisningarna av ensamkommande flyktingbarn till Grekland.
Idag anordnar en rad organisationer, bland andra Svenska Kyrkan, Röda Korset, och Amnesty ett seminarium i Stockholm om Grekland.
Vår reporter Susanne Palme är på plats där och samtalar med Fredrik Beijer, Migrationsverket och Emilia Frennmark, Svenska Kyrkan.

Just nu spelas ishockey VM i Kanada
En av spelorterna är staden Quebec, som ju ligger i delstaten med samma namn och som två gånger har genomfört folkomröstningar om att lämna Kanada och bilda en egen stat. Båda gångerna har självständighetssidan förlorat, senaste gången 1995, väldigt knappt. Och i år, när staden firar 400 år och arrangerar hockey VM, verkar en ny folkomröstning vara långt bort i den franskspråkiga delstaten.
Reportage av Daniel Alling.

Sjuksköterskestrejken
Sjuksköterskestrejken är nu inne på sin fjärde vecka. Idag hade sjuksköterskornas fack, vårdförbundet, kongress för att välja ordförande.
Anna Karin Eklund, Ordf Vårdförbundet och Fatma Aslan, Initiativtagare till Löneupproret medverkar.

Programledare:
Cecilia Strömberg och Annika H Eriksson
Producenter: Sara Heyman, Magnus Westberg och Linda Belanner
sara.heyman@sr.se
magnus.westberg@sr.se
linda.belanner@sr.se