Äldrevård, vårt försvar och sopor x 2

Onsdag 14 maj

16.00-16.45

Jordbävningen i Kina
Jordbävningen i Kina har skördat flera tusen människoliv och nu har Sveriges Radios korrespondent Hanna Sahlberg kommit fram till en av regionerna som drabbats hårdast där hjälpinsatserna nu, efter en viss fördröjning, håller på att nå fram.

Sveriges äldrevård
Stripigt hår, kall havregrynsgröt, trycksår och tristess...
Det här har blivit vardag på många svenska äldreboenden.
Möt Sabine som tröttnade och tog hem sin mamma när vården inte räckte till.
Möt Berit som inte litar på att samhället ger henne den vård hon drömmer om, utan är beredd att skjuta till från egen kassa.
Är en egen fet plånbok lösningen när statskassan tryter och vad händer med alla de som inte har råd?

Medverkar gör Sabine Kirschgard, anhörig, Berit Rollén, författare till boken ”Vi vill inte bli gamla”, Marika Westerblom, chef för Nacka Seniorcenter Sofiero och Martin Ådahl, chef för tankesmedjan FORES.

Ordning och reda
Vad gör den som tröttnat på att hemmet blivit för stökigt? Eller den som aldrig lyckas få fason på sina garderober? Vi hittade en liten radannons i en lokaltidning med uppmaningen:”Jag hjälper dig att rensa o organisera i ditt hem. Snabbt och noggrant. Mycket goda referenser finnes”.
Anton Karis ringde och fick svar av Rita Lazar. Hon hjälper dem som vill ha hjälp att organisera i sina hem. Vi var med när hon fått uppdraget att ordna till några stökiga garderober.

17.00-17.45

Kampen mot den organiserade brottsligheten
Hur ska samhällets kamp mot den organiserade brottsligheten förbättras?
Idag presenterade justitieminister Beatrice Ask ett antal förslag som tagits fram av flera olika myndigheter och ett av dem var att polisen nu ska bilda särskilda aktionsgrupper för att bättre kunna bekämpa den här sortens kriminalitet.
Vi hör Beatrice Ask, justitieminister, Erik Lannerbäck, fd grovt kriminell och som idag jobbar med brottsofferstöd hos Lugna Gatan på Fryshuset i Stockholm och Maria Abrahamsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Val i Kuwait
På lördag går den lilla oljerika Kuwait till val. Kuwait är den mest demokratiska staten av alla i omårdet, det har funnits ett parlament sedan 1963, även om det är det styrande Sabah-familjen, med sitt överhuvud Sheikh Sabah al Ahmed al Sabah, som har sista ordet. Alla premiär- och utrikesministrar i landet kommer från den styrande Sabah-familjen. Sedan förra valet, för två år sedan, har även kvinnor rätt att både rösta och ställa upp i valet, ingen valdes. Kuwait, som en gång kallades ”gulfens pärla” har idag hamnat efter de framgångsrika emiraterna - Dubai, Abu Dhabi, och Qatar.
Vår korrespondent, Cecilia Uddén, har träffat den kvinna som fick flest röster i förra valet (men ändå inte kom in i parlamentet) och som nu hoppas...

Det svenska försvaret
Imorgon lämnar överbefälhavaren Håkan Syrén sina förslag till försvarsminister Sten Tolgfors hur försvaret ska spara pengar. Det svenska försvaret krymper och försvarsförmågan minskar, en process som pågått sedan början på 1990-talet. Hur ser våra grannländer på de ständiga nedskärningarna?
Vi hör Yrsa Grüne, Hufvudstadsbladet, Finland och Harald Stanghelle, Aftenposten, Norge.

Åtal för sopberg
Sopbergen växer ännu en gång på Neapels gator och lokalbefolkningen kan bara stå och titta på medan lukten från avfallshögarna blir starkare i försommarvärmen.
Efter ett flertal varningar till Italien har nu Eu-kommissionen åtalat 28 personer, däribland Kampaniens guvernör för brott i samband med sopkrisen. Kommissionen tycker inte heller att italienska myndigheters åtgärder har varit tillräckliga.
Vår korrespondent Alice Petrén rapporterar. 

Skandalen i Teckomatorp
Miljöskandalen i skånska Teckomatorp fortsätter ännu trettio år efter det man upptäckte gifter i jorden efter BT Kemis anläggning. I förra veckan stoppades transporten av giftig jord till Nederländerna, där den skulle förstöras.
Vår reporter Lotta Malmstedt rapporterar direkt från ett i Teckomatorp där de boende ska få information om vad det betyder.

Programledare:
John Chrispinsson och Towe Cho Matre

Producenter:
Karin Wickström och Helena Giege
karin.wickstrom@sr.se helena.giege@sr.se