Unga och sex och Kinas dammar

Torsdag 15 maj

16.00-16.45

Försvarets besparingar
Idag presenterar ÖB Håkan Syrén sitt förslag på hur försvaret ska spara. Sen länge är experterna överens om att Sverige inte längre skulle kunna försvara sig mot ett angrepp utifrån. Men vem ska då försvara Sverige om det värsta skulle hända? Det ska vi debattera med Carl B Hamilton, riksdagsledamot, (fp) och Håkan Julholt, riksdagsledamot (s).

Nya sexbrottslagen
Är det alltid ett brott att ha sex med någon som inte fyllt femton, och som själv vill? Den nya sexbrottslagen skulle öka skyddet för barn och unga men lagtexten skärptes så pass att det nu råder förvirring om hur den ska tolkas när det gäller frivilligt sex. På en del ungdomsmottagningar har man slutat skriva ut p-piller till tjejer under femton. På andra fortsätter man skriva ut vid behov, oavsett ålder. Åsa Regnér, generalsekreterare RFSU, Rolf Sandstedt, Ungdomsmottagningen Rooseum i Malmö, Thomas Bodström, (s)-ordförande riksdagens justitieutskott och Emma Skarpås, skolinformatör medverkar.

17.00-17.45

Kinesiska dammar
Kinesiska myndigheter räknar nu med att närmare 50 000 människor kan ha dött i jordbävningskatastrofen i Sichuanprovinsen. Räddningsarbetet pågår för fullt. Samtdidigt kommer rapporter om skador på hundratals dammar och vattenreservoarer i området som kan orsaka allvarliga översvämningar. Hanna Sahlberg, SR:s korrespondent och Urban Norstedt, ansvarig för dammsäkerheten inom Vattenfall deltar.

Stressdiagnoser
Idag presenterade Socialstyrelsen sina rekommendationer för hur läkare ska sjukskriva för olika psyksjukdomar. Nu finns det riktlinjer för hur man ska förhålla sig till olika former av utmattningssyndrom och Bo Lindblom, chef för hälso och sjukvårdsavdelningen vid Socialstyrelsen kommer och berättar om vad som ligger bakom. Hör även Torsten Kindström, ordförande föreningen Balans, en patient och anhörigförening för dom som drabbats av depressionssjukdomar, om hur han ser på hur rekommendationerna kommer att användas.

Nationaldemokraterna i skolan
Det starkt nationalistiska partiet Nationaldemokraterna har velat komma in på skolorna för att berätta om sin politik. Många skolor har sagt blankt nej något som fick partiet att anmäla en skola till Justitiekanslern. Nyligen kom JK:s beslut som gav Nationaldemokraterna rätt och skolorna fel. I förra veckan fick Nationaldemokraterna komma på besök till Turingeskolan, en grundskola i Nykvarns kommun där partiet har en plats i kommunfullmäktige. Tommy Hellsten, rektor Turingeskolan och David Samuelsson, bloggare medverkar.

Rufina
Med början idag sänder Studio Ett en serie reportage från Kuba där vår reporter Susanna Einerstam träffat flera olika dissidenter. När president Fidel Castro avgick som president fanns det de som hoppades på förbättrade villkor för oliktänkande. Men hittills har det varit förgäves. 19-åriga Rufinas pappa är en av dem som ifrågasatte regimen och hamnade i fängelse långt ifrån där familjen bor. Och trots att Rufina på nära håll upplevt vad som händer den som kritiserar regimen så kan hon inte låta bli.

Psykoprofylax
På 70-talet var profylaxandningen rådande i förlossningsrummen. Under 80-talet försvann metoden, men nu på 2000-talet har profylaxandningen blivit aktuell igen. Det finns en uppsjö av privata kurser som blivande föräldrar kan välja mellan. Trycket från föräldrarna gör att även barnmorskorna måste lära sig mer. Reportage av Madeleine Blidberg.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Agneta FurvikProducenter: Magnus Westberg och Sofie Andersson
magnus.westberg@sr.se sofie.andersson@sr.se