Romer, förälder och funktionshindrad, Kina, välviljans apartheid samt ny pjäs om klamydia.

Måndagen 19 maj

16:00-16:45

Förföljelse av romer
På onsdag väntas Berlusconis nya regering i Italien att presentera ett ”krispaket” för att stoppa det som man kallar den illegala invandringen till landet. Dom hårdare tagen riktar sig framför allt mot romer som lämnat Rumänien med förhoppning om ett bättre liv i Italien. Istället har dom mötts av något som beskrivs som pogromer, en våldsam förföljelse. Medverkar gör Alice Petrén radions sydeuropa-korrespondent och Soraya Post, ordförande för International Roma Women Network.

Förälder och funktionshindrad
Studio Etts tema idag om att vara förälder och funktionhindrad, går den ekvationen ihop. Och vad händer när regelverk krockar, när den enskilda människan hamnar i en härva av olika lagstiftningar. Harry Ranta vill bara vara en bra pappa. Han vill kunna vara pappaledig och för det behövs assistans eftersom han använder rullstol och till exempel inte kan styra en barnvagn. Han tycker själv att det borde vara försäkringskassans ansvar att se till att han kan få vara hemma. Men så ser regelverket inte ut. Om att kunna vara hemma med sitt barn och ha ett funktionhinder. Medverkande bland annat Harry Ranta, som vill vara pappaledig, Maria Lundqvist Brömster, riksdagspolitiker socialutskottet, Inger Axe verksamhetsutvecklare Försäkringskassans huvudkontor.

Uppköpta köpcentrum
Antalet köpcentrum i Sverige har ökat mycket dom senaste åren, och ännu fler planeras. Detta trots att köpcentra betyder mer bilåkande och att den lokala handeln får svårare att klara sig. Det är en utveckling som till stor del drivs av penningstarka investerare som finns utanför Sverige, men delvis också av kommunernas brist på pengar.
Reportage av Sven Börjesson.

17:00-17:45

Kritik mot Kinas räddningsinsats
Efter den förödande jordbävningen i Sichuan för en vecka sedan har Kina har hyllats för sin snabba räddningsinsats och ovanligt stora öppenhet. Men kritik mot den kinesiska militärens räddningsinsats kommer också, även inifrån. Sveriges Radios korrespondent Hanna Sahlberg har fått en sällsynt intervju med en kvinna som helst vill vara anonym av rädsla för att förlora jobbet.
I studion hör vi Sofia Ledberg Kina-expert och doktorand vid Uppsala universitet, Hans Norman, som är med oss från Peking och Hanna Sahlberg, vår korrespondent på plats i Chengdu.

Funktionshindrade människors möjligheter
Sveriges Radio uppmärksammar i veckan hur det är att leva som funktions-hindrad i samhället. Vi möter Martin Engqvist, som bröt nacken i en bilolycka för snart åtta år sen. För Martin är tillgänglighet i samhället en viktig fråga, att även rörelsehindrade ska ha samma möjligheter till karriär och utbildning som alla andra.  
Reportage av Parisa Khakuei.

Ökning av klamydia
Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige idag - och en könssjukdom som ökar dramatiskt. Risken att smittas har aldrig varit så stor som nu. Och de flesta som får sjukdomen är i åldern 15-29 år.
Hör Carl-Einar Häckner, trollkarl, som gjort en föreställning om klamydia som spelas för elever i Västra Götalands län och Karin Skagelin, folkhälsoplanerare Skara och initiativtagare till föreställningen.

Stränga straff på Kuba
På Kuba kan den som tar initiativ till en namninsamling dömas till fängelse i uppemot 20 år. Detta drabbade Orlando Fundora då han samlade in namn för demokrati och mänskliga rättigheter. Han dömdes till 18 års fängelse, men släpptes i förtid på grund av ohälsa. Susanna Einerstam träffade honom i en fattig förort i utkanten av Havana.

Programledare är
Monica Saarinen och Anna Burén
Producenter är
Karin Wickström och Agneta Kellgren
karin.wickström@sr.se agneta.kellgren@sr.se