1 av 5
Towe Matre
2 av 5
Oskarshamns kärnkraftverk.
3 av 5
4 av 5
Jörgen Huitfeldt
5 av 5
Hjälpen tros inte räcka till.

Cyklonkatastrofen i Burma och sabotageplaner

Onsdag 21 maj

16.00-16.45

Mellanösternuppgörelse
Libanon tycks nu vara på väg ut ur sitt politiska dödläge. I natt nådde landets politiska rivaler en uppgörelse som beskrivs som historiskt. Ekots utrikeskommentator Titti Nylander och Sanna Jonsson, Rädda Barnen i Beirut deltar.

Burma
Militärjuntan i Burma går äntligen med på viss utländsk hjälp under strikt kontrollerade former. Över 2 miljoner överlevande efter stormen för snart tre veckor sedan är i akut nöd. Och nästan hälften av dessa är barn. FN:s generalsekreterare besöker i veckan Burma. Vilken roll spelar FN? Hur pressad är juntan? Kan cyklonkatastrofen rent av få militärregimen på fall? Martin Gemzell, Asienhandläggare Olof Palmecentret, Margareta Koltai, Diakonia, Jesper Bengtsson, ledarskribent Aftonbladet medverkar.

Pris till Taslima Nasrin
Den förföljda bangladeshiska författarinnan Taslima Nasrin är i Paris idag för att ta emot ett pris, som instiftats till minnet av Simone de Beauvoir i samband med att hon skulle ha fyllt hundra år. Priset ska ges för att mobilisera internationell solidaritet och stärka kvinnors rättigheter. Det ges också för att öka skyddet av kvinnor som med risk för sina liv kämpar för jämställdhet och fred. SR:s korrespondent Alice Petrén har träffat pristagaren Taslima Nasrin i Paris.

17.00-17.45

Oskarshamnsverket
Jourhavande åklagare har anhållit två personer misstänkta för förberedelse till sabotage vid kärnkraftverket i Oskarshamn.

EU-opinionen
Stödet för ett Sverige i EU har aldrig varit så högt som nu, det säger SOM-institutet vid Göteborgs universitet som har undersökt svenskarnas inställning till EU. 46 procent av svenskarna är för ett medlemskap och 29 procent är mot. EU-motståndarna har sen 1997 tappat 23 procent. Om ett år är nästa EU-val och frågan är nu hur svenskarna kommer att rösta. Vilka partier kommer EU-motståndarna att gå över till och finns det någon mening att fortsätta jobba mot EU när allt fler är för ett Europeiskt samarbete? Reportage av Susanne Palme och samtal med Cecilia Malmström, EU-minister (fp) och Lars Ohly, partiledare (v).

Vårdstrejken
Är inne på sin femte vecka och ska man döma av de uttalanden som kommer från de två parterna så lär den fortsätta ett bra tag till. Vårdförbundet har fått mycket kritik för sitt strejkupplägg i medierna där de flesta som uttalar sig menar att de aldrig kommer att få igenom sina krav. Samtidigt visar en opionsmätning som Vårdförbundet självt har låtit göra att det folkliga stödet för strejken fortfarande är rätt stort. Anna-Karin Eklund, ordförande Vårdförbundet, Tommy Öberg, chefredaktör LO-tidningen och Ingela Gardner-Sundström från SKL medverkar.

Paralympics
För nio miljoner ryssar var beskedet att Ryssland vann vinter OS i Sotji extra viktigt. Ett evenemang som redan satt fokus på att nio miljoner i Ryssland är invalider som det heter direktöversatt från ryskan d v s funktionshindrade som använder rullstol. De är inte synliga i samhället idag många sitter isolerade i sina lägenheter för att de inte alls kan ta sig ut. Men genom att inkludera paraolympicsspelen i Sotji hoppas de som kämpar för attitydförändringar att det ryska samhället ska börja anpassas bättre till de nio miljonerna medborgare som idag inte syns. Maria Persson Löfgren rapporterar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Towe Cho MatreProducenter: Karin Wickström och Helena Giege
karin.wickstrom@sr.se helena.giege@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista