1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Hundförare Ingvar Lauri och hans hund Pirvi.

Miljöpartiets kongress och hjälparbetare släpps in i Burma

Fredag 23 maj

16.00-16.45

Sydafrika
De senaste dagarna har flera kåkstäder i Johannesburg exploderat i våld riktat mot invandrare, framför allt rör det sig om illegala immigranter från Zimbabwe. Enligt uppskattningar lever uppemot sju miljoner illegala immigranter i landet. SR:s korrespondent Margareta Svensson rapporterar.

Miljöpartiet och EU
Nu har toppen gjort helt om och vill slopa utträdeskravet, men har de gräsrötterna med sig? Hur ser partiets balansgång ut mellan ideologi och makt. Hör bl a språkröret Maria Wetterstrand när Studio ett sänder direkt från Miljöpartiets kongress i Östersund.

17.00-17.45

Hjälparbetare släpps in i Burma
I cyklonkatastrofens Burma där en strimma av hopp nu tänts efter att militärjuntan äntligen har gått med på att släppa in hjälparbetare från hela världen. Det efter samtal mellan militärjuntan och FN-chefen Ban Ki Moon idag. Över 2 miljoner människor är i akut nöd och nästan hälften av dessa är barn som inte överlever om de inte får hjälp inom dom närmaste veckorna. Nils Horner, SR:s Asienkorrespondent och Sofia Albrechtsson, samordnare Räddningsverket.

Koalitionsregering
Socialdemokraterna kommer att bilda en koalitionsregeringen med både miljöpartiet och vänsterpartiet om det blir vänstermajoritet i valet 2010. Den bedömningen gör socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog. Det är det tydligaste beskedet en högt uppsatt socialdemokrat hittills gett om en eventuell framtida regering. Marita Ulvskog anser att det är omöjligt att inte ta med vänsterpartiet. Medverkar gör Stefan Löfvén, ordförande IF Metall och socialdemokraternas förre partisekreterare Lars Stjernkvist.

Funktionshindrade i USA
Det finns strängt formulerade antidiskriminseringslagar när det gäller funktionshindrade. Det gäller alltifrån kollektivtrafik, via skolgång till arbetsmarknad. Många funktionshindrade elever kan tack vare lagstiftningen gå i vanlig skola, men trots lagstiftningen är ändå arbetslösheten bland funktionshindrade hög och trots miljardinvesteringar i tunnelbanan i New York är bara en bråkdel av stationerna anpassade för den här gruppen. Daniel Alling har tittat närmare på hur personer med funktionsnedsättning har det i New York.

Fredagsgästen
Muslimska kvinnor som bär slöja har ju blivit en vanligt inslag i svenskt vardagsliv. Men slöjan är också mycket omdebatterad och provocerande för många, som tycker att den står för förtryck av kvinnor. Anne Sofie Roald är en av Sveriges mest kända kvinnliga muslimer som burit slöja mycket länge har nu tagit av den.

Försvunna personer
Varje år anmäls omkring 7 000 personer som försvunna i Sverige. De allra flesta kommer tillrätta. Självmord och olyckor är de vanligaste orsakerna till att människor försvinner de fall där personer har utsatts för brott och blivit dödade är ganska sällsynta, speciellt när det gäller barn. En 20-årig kvinna från Alingsås utanför Göteborg, Nathalie, har varit försvunnen i lite mer än en vecka hon försvann förra torsdagen och trots ett intensivt sökande med bl a hundar har hon ännu inte återfunnits. Reportage av Annika H Eriksson.

Programledare: Monica Saarinen och Pontus MattssonProducenter: Maria Meschke och Helena Giege
maria.meschke@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista