1 av 6
Li Hellström
2 av 6
3 av 6
Anna Burén
4 av 6
Sven-Otto Littorin Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
5 av 6
Manuel Marulanda Foto: Scott Dalton Scanpix
6 av 6
Barnens situation i Burma är särskilt utsatt Foto: Jens Orback

FARC-ledare död, Byggarbetsplatser, Littorin deltar ej i debatt, samt uppföljning av "Vi hade i alla fall tur med vädret"

Måndag 26 maj

16.00-16.45

Gerillaledare död
Den Colombianska Farc-gerillans grundare Manuel Marulanda även kallad prickskytten har dött i en hjärtattack. Det meddelade gerillan i helgen. Därmed har gerillan förlorat tre ledare på mindre än ett halvår. Med oss i studion har vi Jocke Nyberg, konsult och latinamerikakännare.

Byggarbetsplatser
Tre byggnadsarbetare har fått sätta livet till på jobbet på bara några dagar. Vad är det egentligen som händer på byggarbetsplatserna runt om i Sverige. Förra året skadades över 2000 ute på byggena, vad beror det på? Är det högkonjunkturen, att det byggs som aldrig förr eller beror det på arbetsgivarnas slarv eller att allt fler underleverantörer gör att ingen riktigt längre har helhetsgreppet?
Medverkar gör Jon Lundgren, Björn Alenuius och Alex Haapamäki, elever på Dragonskolan, Mats Ola Lundström. Skyddsombud på byggarbetarförbundet i Umeå, Margite Fransson, arbetsmiljöreporter på tidningen Byggnadsarbetaren, Björn Samuelsson, expert på arbetsmiljö på Sveriges byggindustrier, Berndt Nilsson, inspektionsavdelningen.

Anmälningar till socialtjänsten ökar
Barn och ungdomar som far illa hamnar nu allt oftare i socialtjänstens utredningsmaskineri. Och det ser ut att vara en dramatisk ökning över hela landet. I Lund har antalet anmälningar och utredningar ökat med över 25 procent på bara ett år. Men det är inte säkert att barn och unga mår allt sämre. Det kan också bero på att allt mer ansvar nu överlåts på de sociala myndigheterna.
Reportage av Gösta Lempert

17:00-17:45

Barn som handelsvara
Barn är särskilt känsliga i en katastrofsituation. De är mer eller mindre skyddslösa om de förlorat sin familj och kan utsättas för övergrepp och användas som handelsvara, sexuellt och som arbetskraft. Samtal med Mari Mörth, katastrofsamordnare på Rädda Barnen som nu är på plats i Rangoon.

Hör även SR:s korrespondent Nils Horner.

Ministern kommenterar inte
Ministrar har en stor medverkan i media och frågan om jobben var avgörande för maktskiftet 2006. Och nu när nästan halva mandatperioden gått har regeringen genomfört stora, och för många kontroversiella, förändringar inom arbetsmarknadspolitiken. Men den ansvarige ministern Sven Otto Littorin har valt att inte debattera sina frågor i media.
Sedan maktskiftet 2006 har han mött oppositionen ansvariga för arbtsmarknadspolitik i direktsänd debatt en gång. Det var för över ett år sedan - och hos oppositionen bubblar frustrationen över att inte få konfrontera ministern.
Reportage av Magnus Westberg

Politisk svängning
För någon månad sedan lämnade Sören Wibe socialdemokraterna med buller och bång. Det var EU-kritiken som var den direkta orsaken. Idag dök Sören Wibe upp i ett annat politiskt sammanhang som en av två nya föreslagna ordförande för Junilistan. Hör vad Sören Wibe tänker om sin nya roll. Hör också vad Lotta Gröning, redaktör, Aftonbladet och Widar Andersson, politisk redaktör, folkbladet tycker.

Sydafrika
Sydafrikas president Mbkei har fördömt våldet mot flyktingar och invandrare som skördat drygt 50 människors liv den senaste tiden och tvingat bort 30 000 människor från deras bostäder. Regeringspartiet ANC:s ledare Jakob Zuma har besökt några av dom oroliga områdena.
Många sydafrikaner har visat stor generositet mot de som drabbats av våldet. Men trots det är många invandare så rädda att de väljer att återvända till sina hemländer, om dom kan.
Reportage av Åsa F Vestergren.

 ” Vi hade iallafall tur med vädret” del 2
På 1980-talet följde många familjen Backlund på deras husvagnssemester, på campingplatser, stränder och vägkrogar i Sverige.
Nu är det dags för uppföljningen ”Vi hade iallafall tur med vädret 2¨, 28 år senare.
Hör Claire Wikholm som spelade mamma Gun och Rolf Skoglund som spelade pappa Gösta.

Programledare är
Li Hellström och Anna Burén
Producenter är
Sara Heyman och Agneta Kellgren
sara.heyman@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista