1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Annika H Eriksson
4 av 6
Hur långt ska vi går för att stoppa rökarna? Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
5 av 6
Viken utanför byn Kusa i Kenya är helt blockerad av vattenhyacinter. Foto: Åsa F Vestergren
6 av 6
Ian Buruma

Rökning, lärarutredning och kriminella ungdomsgäng

Tisdag 27 maj

16.00-16.45

Regionutredningen
Vi börjar med frågan om Sveriges karta ska ritas om eller ej. Ska länsgränserna som vi haft i Sverige sedan tidigt 1600-tal förändras eller inte, och ska vi i då stället dela in landet i olika storregioner. Efter flera års utredande lämnade den så kallade ansvarskommittén ett sådant föslag förra vintern och därefter har regeringens särskilde utredare Jan-Åke Björklund samtalat med tusentals kommun- och landstingspolitiker om detta. I dag presenterade han sina slutsatser till den ansvarige ministern Mats Odell.
Pontus Mattsson, politisk reporter på Studio Ett, reder ut begreppen.

Kampen mot rökning
En Ica-handlare i Umeå har stoppat försäljningen av cigaretter och flera andra handlare funderar på att gå samma väg. Och i Göteborg drar ett nytt projekt igång som ska få rökare i förorten att sluta röka. I Göteborgs förorter är det nämligen dubbelt så vanligt att röka som i andra delar av landet.

Hur långt ska vi går för att stoppa rökarna? Har hetsjakten på rökare gått för långt? Eller är det bara ett sunt folkhälsoarbete som pågår?

Medverkar gör Marianne Olsson, projektledare, Angereds närsjukhus, Mats Calla, Ica-handlare, Umeå, Magnus Andersson, ordförande CUF och Per Haglind, läkare som arbetat med antirökprojekt i Göteborgs stad.

Ungdomsvolontärer hos polisen
Idag hör man ofta talas om att många unga saknar respekt för polisen. Sedan ett par månader tillbaka pågår ett försök i Hässelby, där polisen nu tar hjälp av unga volontärer för att skapa en annan bild av polisyrket.
Reportage av Anders Diamant.

17.00-17.45

Lärarutredningen
Lärarutredaren Jörgen Ullenhag överlämnade idag en utredning om legitimation för lärare och förskollärare till regeringen. Ullenhag föreslår att en läraregitimationen införs för att tydliggöra vilka krav som ställs på pedagoger i olika ämnen och årskurser. Enligt förslaget ska bara legitimerade lärare få anställas utan tidsbegränsning i framtiden. Men vad betyder det här för redan anställda, obehöriga lärare och vad gör man med lärare som är behöriga men som inte är bra pedagoger?
Frågorna är många och med oss har vi utredaren Jörgen Ullenhag, läraren Tony Kinberg och chefen för lärarutbildningen vid Malmö högskola Maria Sundqvist.

Överlevare i Kusa
I mitten på nittiotalet uppmärksammades invasionen av vattenhyacinter i Afrikas största sjö, Victoriasjön. En rad påkostade projekt fick bort en del av vattenväxten men hyacinterna är fortfarande ett stort problem.
En av de värst drabbade byarna är Kusa i Kenya, där befolkningen tvingades ställa om hela sin matproduktion, från fiske till djur och grönsaker.
Reportage av Åsa Furuhagen Vestergren.

Kriminella ungdomsgäng
Har de fruktade latinamerikanska ungdomsgängen något gemensamt med svenska kriminella ungdomsgäng? Vi ska diskutera detta med anledning av att det svenska biståndsorganet SIDA idag presenterar en stor vetenskaplig studie av dom så kallade Maras-gängen i Latinamerika.
Medverkar gör Hans Magnusson, chef på SIDA:s latinamerika-avdelning och Fredrik Gårdare, polis, som jobbar med gängkriminalitet i Stockholm sedan många år.
Vi hör också den tidigare gängmedlemmen Javier Canales från Honduras, som är på besök i Stockholm idag, intervjuad av Beatrice Janzon.

Författarbesök
Vi ska få träffa Ian Buruma, holländsk-brittisk författare som lever i New York sedan många år tillbaka och just nu är på Sverigebesök för att tala om sina båda böcker på temat islam i västvärlden. Efter mordet på den holländske filmarenTheo van Gogh, för drygt 3 år sedan, flyttade Buruma tillbaka till sitt gamla hemland för att försöka förstå det som ibland beskrivs som en konflikt mellan öst och väst.
Intervju av Susanne Palme.

Programledare:
Monica Saarinen och Annika H Eriksson

Producenter:
Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista