1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Manuel Marulanda

Israel, återuppbyggnaden av Irak, och vårdkonflikten

Onsdag 28 maj

16.00-16.45

Israel
Israels premiärminister Ehud Olmert anklagas för korruption och Labourledaren Ehud Barak kräver hans avgång. Om kravet inte går igenom kommer Labourpartiet försöka tidigarelägga parlamentsvalet som är planerat 2010 för att tillsätta en ny premiärminister. Är Olmerts dagar räknade oavsett han avgår frivilligt eller inte och vad betyder krisen för fredssamtalen med Palestina? Från Amman har vi vår mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Återuppbyggnaden av Irak
Världens maktelit samlas nu i Sverige för att diskutera återuppbyggnaden av Irak. Men vilka spår har kriget lämnat i folks vardag och vad krävs för att människor ska börja leva sina vanliga liv igen? Hör irakier med hjärtat kvar i Irak - vilka är ljusglimtarna och hur ska landet kunna börja blomstra igen? Samtal med Halala Rafi ordf. Irakiska kommittén för kvinnliga rättigheter, Ali Abdel Said studerande Europaprogrammet, Widad Zaki Irakiska kvinnoföreningen i Stockholm och Abir Alsahlani från Irakiskt demokraticentrum.

Manuel Marulanda
FARC-gerillans grundare och legendariske ledare Manuel Marulanda dog nyligen, efter att ha slagits med vapen i hand ända sen 1948, då det våldsamma inbördeskriget i Colombia inleddes. Vår korrespondent Lars Palmgren minns ett unikt möte med gerillakämpen i det av FARC kontrollerade område i Colombia som gick under namnet ””fredens laboratorium”. Året var 2000. Reportage av Lars Palmgren.

17.00-17.45

Vårdkonflikten på upploppet, eller?
Senast kl 18 idag ska sjuksköterskorna och arbetsgivarna att ta ställning till medlarnas nya bud. Vilket bud är det egentligen som lagts? Kommer de stridslystna sjuksköterskorna att säga ja till budet? Gjorde de i så fall rätt? Vi analyserar de senaste uppgifterna i vårdkonflikten tillsammans med bland andra Tommy Öberg, chefredaktör LO-tidningen, Henrik Mellström, sjuksköterska i Göteborg och Anna-Karin Eklund ordf. Vårdförbundet

Säkerheten i Algeriet
Det har varit politiskt oroligt i Nordafrika det senaste året. Inte minst sedan terrornätverket Al-Qaeda fått in en fot där. Förra årets blodiga attentat i Algeriets huvudstad Alger visar att även om landets terroristgrupper försvagats avsevärt sedan det svarta 90-talet, så kan de fortfarande slå till hårt var som helst, när som helst. Så hur står det egentligen till med säkerheten i Algeriet? Reportage av Anja Sahlberg.

Barn till förståndshandikappade föräldrar
Antalet barn i Sverige som växer upp med förståndshandikappade  föräldrar kan vara många gånger fler än man hittills trott. Den vanligaste uppgiften är att det idag finns ungefär 300 barn som lever hos sina förståndshandikappade föräldrar. Med de kan vara många fler än man hittills trott. Samtal med bl. a Oscar Hedin, dokumentärfilmare.

Personvalet
Frågan om hur den svenska grundlagen ska förändras går nu in i sitt slutskede. Den utredning där partierna sitter ska vara färdig i höst och i förra veckan deklarerade de borgerliga tillsammans med miljöpartiet att de är överens på flera punkter, bland annat om att det ska bli lättare att komma in i riksdag genom personval, nåt som den politiska vänstern dock är skeptisk till. Reportage av Pontus Mattsson.

Programledare: Monica Saarinen och Ami Hedenborg
Producenter: Karin Wickström och Towe Cho Matre

karin.wickstrom@sr.se  towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".