Rätt eller fel klimatväg?, surrogatmödraskap, USA i Mellanöstern

Torsdagen 29 maj

16:00-16:45

Irakkonferensen
Idag inleddes Irakkonferensen i Infra City i Upplands Väsby vi hör vår reporter Marie Nilsson Boij direkt därifrån. Hur har bilden av USA förändrats i Mellanöstern? Många länder i området ser nu att dom inte längre har det inflytande som dom en gång hade. Vad är orsaken till det och hur stämmer den bilden överens med landets egen bild av sig själv? Hör SRs båda korrespondenter i mellanöstern och i USA, Ginna Lindberg och Cecilia Uddén om supermaktens roll i
området.

Rätt eller fel klimatväg?
Studio Ett torsdag ställer frågan om klimatpolitiken verkligen är på rätt väg när nästan allt just nu går ut på börsliknande handel med utsläppsrätter, och om att dom rika länderna bekostar utsläppsminskningar i framförallt fattiga länder. Första vändan av handeln med utsläppsrätter betraktas av många som ett rent fiasko - vilka är lärdomarna och hur går man vidare? Möt internationella klimatforskare och radikala miljöaktivister direkt från ett klimatmingel i Lund.
Medverkande: Johannes Stripple och Lars J Nilsson, Lunds universitet, Emma Lindberg, Naturskyddsföreningen, Kajsa Lindqvist, Miljöförbundet Jordens vänner och aktivistnätverket Klimax.

17:00-17:45

Surrogatmammor
I takt med att allt fler lesbiska kvinnor åker till Danmark för sperma-donationer minskar möjligheten för gay-killar att bilda par med en kvinna och få barn. Därför kräver de nu rätten att få använda sig av Surrogat-mödrar istället. Svensk lag tillåter inte surrogat-mödraskap. I Indien däremot växer det fram surrogat-mödra-kliniker. Fredrik och Mikael är det första gay-paret i Sverige som väntar barn på en sådan klinik. I det här fallet tvillingar. De tror att detta bara är en början på en ny utveckling. Och att homosexuella män kommer att följa deras exempel.
För vår reporter Katarina Gunnarsson berättar de att de pratade om barn redan på första dejten.

Ung i Algeriet
Att vara i 20-årsåldern i Alger Innebär att man växt upp under ett svart 90-tal med daglig terror. De flesta har sett döden på nära håll, hört dess tystnad och bevittnat dess brutalitet. I dag stångas unga algerier mot utbredd trångboddhet, arbetslöshet och social utsatthet. Strikta, religiösa traditioner krockar med Europas moderna vardag som kablas ut i algeriska tv-apparater via parabol. Bilden av Algeriets ungdom är splittrad mellan de som biter ihop och slåss om de få jobb som finns att tillgå och unga så kallade ”harragas” - illegala båtflyktingar som riskerar sina liv för en dröm om Europa.
Reportage av Anja Sahlberg

Så sköts den viktiga diplomatin
En rad politiska höjdare har flugit in till Sverige för att delta i den stora Irakkonferensen som just nu pågår i Upplands Väsby utanför Stockholm. Sammanlagt handlar det om ett hundratal delegater och nästan 600 deltagare. Betydelsen av mötet beskrivs som stor. Många menar också att det är de personliga pratstunderna, de så kallade bilaterala mötena eller ”korridorssnacken”, utanför det ordinarie programmet som är de viktigaste.
Samtal med Birgitta Holst Alani, ambassadör på UD.

Programledare:
Li Hellström och Agneta Furvik
Producenter:
Anders Diamant och Sofi Andersson
anders.diamant@sr.se sofie.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista