1 av 6
Towe Matre
2 av 6
Li Hellström
3 av 6
4 av 6
Duva Foto: Clas-Göran Ridell
5 av 6
En kvinna i rullstoll på ett äldreboende i Vingåker. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
6 av 6
Indiska surrogatmödrar i Gujarat Foto: Ajit Solanki/The Associated Press

Leasad livmoder, brister inom vården, surrogatmammor samt brevduvor

Fredagen 30 maj

16:00-16:30

Äldrevården döms ut
Den svenska äldrevården befinner sig i stor kris. Det är i alla fall det intryck man får om man läser utredningen ” Värdigt liv i äldreomsorgen”, som presenterades idag. En lagstadgad nationell värdegrund som ska ge en tydlig definition om vad äldreomsorg är, föreslås av en av våra gäster i studion idag, Torbjörn Larsson, omsorgsutredare.
Vi hör också Kia Palm, undersköterska med många års erfarenhet av äldreomsorgen.

Mamma till låns
Fredrik och Mikael skaffar barn med hjälp av en indisk surrogatmamma, något som vi berättade i Studio ett igår. I Sverige är surrogatmödraskap förbjudet men tillåtet i både USA och Storbritannien. Flera svenska par trotsar förbudet och åker utomlands. Men vad händer sen?Medverkande är Kutte Jönsson, filosof, Helena Groll, frilansjournalist, Ann-Charlotte Smedler, psykolog samt Maria Eksedler SR korrespondent. Vi hör också Peter Sikström (fp)

Härliga rytmer
I helgen är det karnevalsyra i Göteborgsförorten Hammarkullen. Festligheterna lockar runt 50 000 besökare varje år. Och närmare 1 500 personer medverkar i det långa karnevalståget. Studio Ett var med när gruppen Los Copihues  la sista handen vid sina sambadräkter.
Reportage av Annika Lindqvist.

17:00-17:30

Skenande bränslepriser
I Europa växer protesterna mot dom skenande bränslepriserna. Idag gick alla fiskare i Spanien, en av europas största fiskeflotta, ut i en strejk utan slutdatum. Och i Frankrike har fiskarna strejkat i två veckor av samma anledning. Hör SRs korrspondent i Frankrike Alicé Petrén om hur protesterna märks och hör SRs korrespondent i Bryssel, Stefan Winiger, om EU har någon ambition att gå dom demonstrerande till mötes med sänkt moms på bränsle.

Oönskade flickor
I Kina och Indien är det ett välkänt och utbrett fenomen att göra abort av flickfoster för att man föredrar söner. Nu har det blivit ett problem även i Vietnam. FN varnar för en alarmerande obalans i födelsetalen men uppfattningen om söners unika betydelse ändras inte över en natt. Vår reporter har träffat Huynh Thu Ba i Vietnams huvudstad Hanoi. Hon berättar hur hon ljög för läkaren när hon var på ultraljud med sitt andra barn.
Reportage av Anna Dahlqvist

Platsbrist och tidsbrist på sjukhus
På lördag sänder Sveriges Radios dokumentärredaktion det första programmet av två under rubriken ”Bota, lindra, trösta”. Det är journalisten Susanne Björkman som under ett par hektiska sommarveckor förra året följt arbetet på njurmedicinska kliniken på Huddinge Sjukhus i Stockholm och mött en verklighet där överbeläggning och personalbrist numera hör till vardagen.
I studion hör vi Azita Emami, Medicine doktor, vårdlärare och sjuksköterska.

Anrik sport
Brevduvesporten är på utdöende. Det tävlas faktiskt med brevduvor inte bara i Sverige utan i många länder. Det finns runt 500 utövare i Sverige Men återväxten är dålig. Det finns inga längre som intresserar sig för att tävla med brevduvor. Även om sporten i sig moderniserats, tack vare elektronik och IT. Vår reporter Anton Karis träffade Clas-Göran Ridell som tävlar för BK Fram i Malmö. Den fattiges trav, kallar han brevduvesporten.

Programledare:
Li Hellström och Towe Cho Matre
Producenter:
Anders Diamant och Helena Giege
anders.diamant@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista