Ungdomsporten kommersialiseras, tango och tidsbestämda straff

Måndag 2 juni

16.00-16.45

Bombattentat mot Danmarks ambassad i Pakistan
Minst åtta döda och 30 skadade efter bombattentatet utanför Danmarks ambassad i Pakistan. Ett attentat som fördömts av Danmarks statsminister och USA:s president George Bush. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attentat. Men många har gjort kopplingartill den segslitna debatten om Mohammed-karikatyrerna som publicerades i Jyllands-Posten för tre år sedan.
Vi hör Anna-Karin Eneström, Sveriges ambassadör i Pakistan och Sten Widmalm, statsvetare i Uppsala.

Själen i sporten går förlorad
I sommar får fotbollsskolorna och simskolorna konkurrens av sport camps och företagsägda idrottsskolor. Nya aktörer gör anspråk på barnen samtidigt som idrottsundervisningen i skolorna dragits ner. De nya idrottsskolorna bygger på koncept som skiljer sig från föreningsskolorna säger idrottsforskaren David Cardell. Här är placeringen av varumärken viktig och pratet om föreningsfostran har fått träda i bakgrunden.
Vad händer med delaktigheten när föräldrar och barn slipper sälja lotter för att få föreningen att gå runt? Hur blir det för barnen när idrott drivs av ett vinstdrivande företag och fotbollskolan blir ett aktiebolag?

Medverkander: Ingrid Larsson, tränare i Åkullsjön IF, Robertsfors, Katrin Molander, idrottsförälder med sonen Adam, David Cardell, idrottsforskare, Malmö högskola och Gustav Einarsson, Sweden Sport Academy.

Ett år med Gordon Brown
I Storbritannien har Gordon Brown snart avverkat ett år som premiärminister. Han tog över efter Tony Blair den 27 juni förra året. Det började bra med stigande opinionssiffor, men på senare tid har det gått allt sämre, och nu talar en del till och med om att han borde avgå. En av dem är Polly Toynbee, en av Storbritanniens främsta politiska journalister.
Vår korrespondent Maria Eksedler träffade henne i hennes hem i södra London.

17.00-17.45

Flyktingcoacher
För att nyanlända flyktingar ska komma in på arbetsmarknaden och lära sig svenska så fort som möjligt så vill regeringens utredare ha ett system med personliga coacher, lotsar. Den här lotsen har en nyckelroll och meningen är att betydligt fler än idag ska komma ut på arbetsmarknaden - och snabbare än idag.
Vi hör Monica Werenfels Röttorp, statlig utredare och Ivan Daza, Blatteförmedlingen.

Dans över generationsgränserna
I svenskt nöjesliv idag finns ganska få platser där man kan mötas över generationsgränserna. Men på Södra Teatern i Stockholm finns en nyligen startad tangoklubb, Tangopalatsi, där gammal och ung möts för att dansa.
Vår reporter Lovisa Brulin möttes av smäktande toner redan ute på Mosebacke Torg.

Prövning av strafflängder
Tingsrätten i Örebro har idag prövat om Mattias Flink, som 1994 sköt ihjäl sju personer i Falun, ska få sin livstidsdom omvandlad till ett tidsbestämt straff. Flink har idag hunnit bli 38 år och har suttit frihetsberövad i 14 år. Beslutet meddelas först om några dagar.
Hur länge ska man avtjäna ett straff om man skött sig i fängelset?
Vi diskuterar detta med Johan Eriksson, Mattias Flinks advokat och Henrik von Sydow, (m) riksdagsledamot  i Justitieutskottet.

Konkurs för Fredrick Federleys salladsbar
Nu till historien om den salladsbar, som öppnades av centerpartisten Fredrik Federley förra året. Salladsbaren öppnades i protest mot Hotell- och restaurangfackets blockad mot den salladsbar i Göteborg som inte hade kollektivavtal, men gick i konkurs efter bara tre månader.
I dag är det många andra företag som förlorat pengar på detta och tycker att hela affären skötts nonchalant.
Reportage av Pontus Mattsson.

Ursprungsbefolkning ”funnen”
En isolerad indianstam som aldrig ska ha haft kontakt med omvärlden sägs ha upptäckts djupt inne i Amazonas regnskog. Ni har kanske sett bilden på dom röd- och svartmålade människorna som höjer sina pilbågar mot flygplanet som fotograferar dem uppifrån.
Varför har de valt att leva isolerade?
Medverkar gör Dan Rosengren, professor i socialantropologi i Göteborg.

Programledare:
Monica Saarinen och
Anna Burén

Producenter:
Karin Wickström och
Agneta Kellgren
karin.wickstrom@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista