Matkrismöte, Hillary Clinton och överfulla fängelser

Tisdag 3 juni

Matkrismöte
I Rom börjar i dag FN:s toppmöte om den globala matkrisen. FN-chefen Ban Ki-Moon kallar mötet ”ett historiskt tillfälle att gjuta nytt liv i jordbruket”, men frågan är hur mycket som kommer att komma ut från mötet? Samtal med vår ekonomireporter Kerstin Brostrand på plats i Rom samt Björn Ljungqvist chef UNICEF Etiopien.

Hillary Clinton
Hon lovade att aldrig ge upp, men nu är frågan när och hur Hillary Clinton ska kasta in handduken. Förväntningarna om att världens mäktigaste för första gången skulle vara en kvinna tycks ha gått om intet. Vad gick egentligen snett? Samtal med bl. a Roland Poirier Martinsson, kolumnist SVD, Eric Sundström, chefredaktör Aktuellt i politiken, Bo Krogvik kommunikationsexpert.

Trädgårdsrehabilitering
Allt färre sjukskrivs för utmattningsdepression och stress.
Det beror inte bara på att försäkringskassan har skärpt reglerna för sjukskrivningar. En annan orsak är att det finns många sätt att hjälpa långtidssjukskrivna. Ett exempel är trädgårdsrehabilitering. På Gunnebo Slott utanför Göteborg får 12 långtidssjukskrivna människor i taget chansen att komma igen. Reportage av Madeleine Blidberg

17.00-17.45

Rehabiliteringskedja
Imorgon ska riksdagen klubba det omstridda förslaget till nya regler för sjuskrivna. Det kallas rehabiliteringskedja, och går i korthet ut på nya tidsgränser i sjukförsäkringen . Efter tre månader måste den som har arbetsförmåga kvar ta ett annat jobb på sin ursprungliga arbetsplats. Efter ett halvår måste man söka jobb någon annanstans, och vara beredd att flytta. Många har haft invändningar mot förslaget: I studio ett debatterar en av dom argaste kritikerna, LO:s ordförande Vanja Lundby Wedin med socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Fler fängelser
Kriminalvården begär pengar till två nya stora fängelser för att klara sitt uppdrag. Fler livstidsdömda gör att fängelserna är överfulla. Alternativet är att politikerna beslutar om sänkta straffsatser för olika brott och dom besluten måste tas snabbt. Annars blir situationen ohållbar säger kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén. Reportage av Lars Ekelöf.
Samtal med Henrik Tham, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Skola i Brasilien
Brasilien är ett av världens mest ojämlika länder, trots att ekonomin blomstrar. Klyftorna mellan rika och fattiga märks inte minst när det gäller utbildning. De rika går i privatskolor med bra undervisning, fattiga går i betydligt sämre skolor. Trots att det finns skolplikt och skolan är gratis och öppen för alla så går inte ens hälften av barnen ut åttonde klass. I många av de fattigare områdena är läget ännu värre, eftersom det saknas skolor. Felipe Balestra var student på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. Han bestämde sig för att åka till Rio de Janeiro och bygga en skola, på ideell grund. Reportage av Anders Königsson.

Stockholmsbörsen
Idag var det dramatiskt värre på Stockholmsbörsen. Inga dramatiska uppgångar eller nedgångar den här gången, istället var hela börsen ur funktion så länge som fram till kl 14.30. Även igår var det stopp, om än lite kortare. Studio Ett talar med en av dom drabbade: Ronny Jacobsson, aktiechef på Swedbank och Erik Thedéen som är ansvarig för OMX-börsen i Stockholm.

Programledare: Li Hellström och Cecilia Strömberg
Producenter: Magnus Westberg och Towe Cho Matre

magnus.westberg@sr.se towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista