1 av 6
Li Hellström
2 av 6
3 av 6
Kristina Hedberg
4 av 6
Bo Johansson och Kalibers Anna Jaktén. Foto: Henrik Hjort
5 av 6
Vilken politisk vision har egentligen demokraten Barack Obama? Foto: AP Photo/Jae C. Hong, File/Scanpix
6 av 6
Allt färre stadsjeepar på våra vägar. Foto: Scanpix

Obol- specialsändning från Kaliber, demokraternas framtid och stadsjeepar

Onsdag 4 juni

16.00-16.45

De demokratiska kampanjerna
Barack Obama har utropat sig till segrare i demokraternas kamp om vem som ska bli partiets kandidat i det amerikanska presidentvalet till hösten. USA har fått sin första svarta preskandidat, men Hillary Clinton har inte erkänt sig besegrad. Vad händer nu och vad gör Clinton och Obama idag?
Vi har med båda våra USA-korrespondenter, Ginna Lindberg och Daniel Alling.

Frågorna kring Obol
Bo Johansson, mannen som fick allt från idrottsklubbar till småsparare att satsa sina pengar i den påstådda schweiziska jättekoncernen Obol, har träffat Kaliber och SVT:s Uppdrag Granskning för en lång intervju. Varför stack han från Sverige? Var är pengarna? Hör våra frågor och Bo Johanssons svar i ett extrainsatt Kaliber.
Intervju av Anna Jaktén.

Svensk fältartist i Tchad
Marina Johansson är en van rocksångerska, som uppträtt på scener både i Sverige och på Mallorca. Just nu är hon ute på en ovanlig turné, som fältartist som underhåller utlandsstyrkan i Tchad i Västafrika.
I måndags var det premiär och Studio Ett intervjuade Marina Johansson tidigare idag.

17.00-17.45

Demokraternas framtid
Efter den rekordlånga kampen mellan dom båda kandidaterna till demokraternas representant till president så är det nu avgjort. Men vilken politisk vision har egentligen demokraten Barack Obama?
Hör röster från USA intervjuade av Katarina Andersson.
Medverkar gör också Olle Wästberg, f d svensk generalkonsul i New York samt Bill Borden, representant för USA:s demokrater i Sverige, om den förste afro-amerikanen som nu har en chans nå Vita huset.

Börsbolagens sparpaket
Med jämna mellanrum presenterar storföretagen sparpaket, där tusentals jobb brukar försvinna. Men är sparpaket mirakelmedicinen för ökad lönsamhet och större vinst?
Jan Hedlund är styrelseledamot i Ericsson sedan flera år. Han är representant för Metallfacket, och han tycker att Ericssons aktieägare har blivit alldeles för bortskämda med höga vinster.
Reportage av Brita-Lena Ekström.

Stadsjeepen kör i uppförsbacke
Hela bilbranschen har det tungt just nu, på grund av stigande bränslepriser och lågkunjunktur. Allra tyngst går det för de förr så populära stadsjeeparna - så kallade SUV:ar. Försäljningssiffrorna minskar stadigt och i går meddelade General Motors, världens största biltillverkare, att de lägger ner fyra fabriker som tillverkar just stadsjeepar och mindre lastbilar. Också biltillverkaren Ford visar upp en minskad försäljning av om stadsjeepar och pickup-bilar.
Är detta slutet för stadsjeeparna?
Samtal med Christer Karlsson, professor och bilanalytiker, och Magnus Nilsson, trafikexpert vid Naturskyddsföreningen.

Klimatförändringar på Grönland
Grönland, världens största ö, står inför stora förändringar om den globala uppvärmningen fortsätter. Att nånting är på gång har redan märkts, inte bara i klimatforskarnas tabeller. Nu syns det tydligt att inlandsisen smälter, havsisen lägger sig inte på vintern som förr, fisket förändras, gruvor öppnas och arbetskraft importeras. En del saker uppfattas som bra, andra som dåliga.
Reportage av Christer Fridén, vår nordenkorrespondent.

Programledare:
Li Hellström och
Kristina Hedberg

Producenter:
Maria Meschke och
Sanna Klinghoffer
maria.meschke@sr.se sanna.klinghoffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista