Kör fort och dö snabbt, Sveriges nationaldag, "Sea Cowboys" samt åtstramning för asylsökande

Torsdag 5 juni

16:00-16:45

Behövs det en nationaldag?
Imorgon är det den sjätte juni och Sveriges nationaldag sedan 25 år tillbaka. För tre år sen så blev det också en helgdag, samtidigt som annandag pingst inte längre är någon, och numera så firas det officiellt på flera platser i hela landet. I Stockholm så hoppas arrangörerna på en stor folklig uppslutning. Vi hör Jonas Frykman, professor i etnologi och Birgitta Asplund Hansen, projektledare för 6:e juni-ceremonin i  Stockholm. Vår reporter Anders Diamant har träffat några national-dagsfirare.

Dålig respekt för hastighetsbegränsningar
I Studio Ett torsdag sänder vi direkt från en poliskontroll i Lund, just som sommarens första stora trafikhelg drar igång. Svenska bilförare är bland de sämsta i Europa på att hålla hastigheten, och varje år dör hundratals människor på grund av denna bristande respekt för farten. Hör forskaren som visar att det är socialt accepterat att köra för fort i Sverige, miljöpartisten som gör könspolitik av frågan, och ministern som har ansvar för trafiken. Och så poliser och fartsyndare förstås.

Medverkande: Måns Svensson, rättssociolog vid Lunds universitet, Greger Nilsson, chef för Lundapolisens trafikenhet, Sixten Nolén, beteendevetare på Vägtrafikinspektionen, Karin Svensson Smith, riksdagsledamot (mp) i trafikutskottet, Åsa Torstensson (c), infrastrukturminister.

Sopkrisen i Neapel
Premiärminister Silvio Berlusconi har lovat att lösa problemet, men hittills märker Neapelborna inga förändringar. Istället har striden om soporna trappats upp, med en man mördad i helgen och demonstranter som har byggt barrikader för att stoppa en ny avfallsanläggning. Maffian i Kalabrien, Camorran, tjänar stora pengar på att ta emot sopor från annat håll, vilket gör att soptipparna blir överfulla. Gangstersyndikaten dumpar också miljöfarligt avfall, vilket har lett till stora hälsoproblem.
Reportage av Alice Petrén

17:00-17:45

Åtstramning för asylsökande
EU ska bli tuffare mot asylsökande som fått nej men vägrar resa hem. Idag enades EU:s migrationsministrar om en ny lag, en lag som fått hård kritik från flyktingorganisationer runt om i Europa.  Asylsökande som inte samarbetar ska kunna hållas inlåsta i upp till 18 månader och beläggs också med åter-reseförbud till EU under fem år. 
Dana Ali Muhammed från Bagdad är en av dom som berörs han har fått avslag men vägrar återvända till Irak.
Reportage av Susanne Palme
Samtal med Tobias Billström, migrationsminister och Kalle Larsson (vp).

Havets cowboys
När stora fartyg går på grund, börjar brinna eller sjunker då ringer det hos Titan Salvage i Florida. Det är ett företag vars affärside är att med liten manstyrka  och smart hightech klara ut de riktigt svåra haverierna. Legalt sjöröveri har det kallats. Förtjänsten om de lyckas är delar av den räddade lastens värde. Vid ett misslyckande kammar de noll. Ett farligt arbete under dom senaste 5 åren har 3 av företagets fartygsbärgare förolyckats i tjänsten. Anton Karis pratar med företagets chef Todd Busch och en av bärgarna, Hank Bergman.

Protester i Indien
Västbengalen i Indien är idag är helt lamslaget av strejk i protest mot höjda bensinpriser. Vår asienkorrespondent Nils Horner är på plats i Indien.

Hur ska det rödgröna samarbetet se ut?
I helgen håller vänsterpartiet kongress i Norrköping. En av frågorna som kommer att diskuteras är hur partiet ska förhålla sig till ett samarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet både inför valet och efter en eventuell röd-grön valseger. I kommunpolitiken i Göteborg har frågan om samarbete varit hett omdebatterad under det senaste året. Efter nästan tretton års organiserat samarbete med socialdemokraterna så sprack det hela för ett år sedan. Vänsterpartiet kunde inte acceptera att socialdemokraterna och miljöpartiet ville sänka kommunalskatten med 25 öre.
Reportage av Pontus Matsson

Bud på Telia Sonera
Idag blev det känt att franska France Telekom lägger ett bud på Telia Sonera, det svenskfinska telekombolaget som ägs av bland annat svenska staten. France Telekom kallar själva budet för ”ett vänligt närmande” Hör Anders Elgemyr, telekomanalytiker på banken Glitnir.

Programledare:
Cecilia Strömberg och Agneta Furvik
Producenter:
Magnus Westberg och Erik Rosendahl
magnus.westberg@sr.se erik.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista