Sparkade domare, ensam i stan och ny tandvårdsreform

Tisdag 10 juni

16:00-16:45

Domare sparkade i Pakistan
I Pakistan har tusentals jurister inlett protestmarscher med krav på att ett 60-tal domare som fick sparken av president Musharraf förra året ska få tillbaka sina jobb. Marscherna går från flera håll i landet och ska sedan sammanstråla i Islamabad senare i veckan.
Vi hör vår asienkorrespondent Nils Horner.

Sommarlovet är långt
Sommarlovet står inför dörren med många, långa dagar för lediga barn och ungdomar.
Men vad ska barnen göra med all ledig tid? Kommunerna satsar väldigt olika på aktiviteter för barn under sommaren.
Många barn lämnas ensamma när ordinare fritidsverksamheter stänger. Och för föräldrar som till vardags har svårt att få ihop livspusslet blir trycket ännu hårdare.
Medverkande är Lena Holm, barnhjälporganisationen ”Majblomman”, Christian Skogholm, fältassistent, Annika Landin, berörd förälder samt Bengt Grandelius, psykolog.

Mindre dyrt att gå till tandläkaren
Den första juli så sjösätts den nya tandvårdsreformen som kommer göra det mindre dyrt att gå till tandläkaren för de som har mycket höga tandvårdskostnader. Högkostnadsskyddet sänker de stora utgifterna rejält  men det kommer fortfarande att vara väldigt dyrt att gå till tandläkaren jämfört med att gå till doktorn.
Reportage av Anders Diamant.

17:00-17:45

Klart med skriftliga omdömen från ettan
Igår fattade regeringen beslut om att införa skriftliga omdömen i skolan redan från första klass. De skolor som vill kan utforma omdömena som betyg.
Skolminister Jan Björklund (fp) debatterar detta beslut med Marie Granlund (s) och Christian Lundahl, forskare i pedagogik. Dessutom hör du elever om vad de tycker om betyg.

Allt fler flyttar från England
År 2005 var det runt 400 000 personer som lämnade landet för ett annat land, en siffra som har ökat med 30 % på 4 år.
Ett av de populäraste länderna att flytta till är den forna fienden, Frankrike.
Vår reporter, Anna Ivemark, har åkt runt bland småbyarna på den sydfranska landsbygden, där mycket håller på att förändras eftersom det numera bor så många engelsmän där.

Inflationen skjuter i höjden
Den svenska inflationen är uppe i 4% vilket är den högsta siffran på 15 år. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som jämfört prisrerna i maj i år med maj förra året.
Vad beror det på och vad händer med pengarna i plånboken?
I studion Cecilia Skingsley, analyschef för räntor och valuta på Swedbank.

Sverige-Grekland
Om ett par timmar, kvart i nio närmare bestämt, är det dags för Sveriges första match i fotbolls-EM mot Grekland. Matchen spelas i Salzburg, som har blivit invaderat av fotbollssupportrar och hittills verkar de svenska färgerna dominera över de grekiska.
Reportage av Annika Digréus.

Programledare:Cecilia Strömberg och
Madeleine Blidberg

Producenter:
Magnus Westberg och
Annika Lindqvist
magnus.westberg@sr.se
annika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista