Irländarna folkomröstar och partiledardebatt

Onsdag 11 juni

16.00-16.45

Partiledardebatt
Vad blev egentligen sagt under säsongens sista partiledardebatt? Kom man plötsligt överens över partigränserna eller blev det ett oschysst ordkrig mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin? Pontus Mattsson, inrikesreporter på Ekot har lyssnat på debatten.

EUs nya fördrag
Denna vecka folkomröstar irländarna om EUs nya fördrag. Och enligt de senaste opinionsmätningarna har NEJ-sidan medvind. I Bryssel håller man andan ett nej innebär att fördraget hamnar i papperskorgen. Hur går diskussionerna i den heta slutspurten inför omröstningen? Och vad händer om lilla Irland sätter stopp för EUs nya grundlag? Susanne Palme, EU-reporter, Stefan Winiger, SR:s Brysselkorrespondent, Anna Kinberg Batra, ordförande EU-nämnden och Carl Schlyter, EU-parlamentariker (mp) medverkar.

Vivallaelever
Under de senaste tre åren har våra trogna lyssnare fått möta en mellanstadieklass på Öknaskolan i bostadsområdet Vivalla i Örebro. När vi första gången besökte klass 4c stod skolan inför en omorganisation och många elever tvingades mot sin vilja att flytta till områdets storskola. Idag har stommen av klass 4c blivit en sexa på Vivallaskolan. Och nu ska klassen splittras igen för att gå in nya grupperingar i högstadiet. Och i takt med att eleverna blir äldre förändras deras tankar och planer om framtiden. Reportage av Lars Ekelöf.

17.00-17.45

Kriget mot terrorismen
I Storbritannien ska underhuset rösta om en kontroversiell lagändring om ett par timmar i kriget mot terrorismen. Det handlar om hur länge en misstänkt person kan vara frihestberövad. Premiärminister Gordon Brown vill att den tiden förlängs från 28 dagar till 42 dagar något som har mötts av protester från bland annat människorättsorganisationer. Maria Eksedler, SR:s Londonkorrespondent rapporterar.

Partiledardebatten fortsatt samtal
I riksdagens partiledardebatt på onsdagen sa statsminister Fredrik Reinfeldt (m) att det är den som är bäst på att skapa jobb som också är bäst på att finansiera välfärden. Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan och Olov Abrahamsson, chefredaktör Norrländska Socialdemokraten medverkar.

Sommar, sommar, sommar
Idag presenteras värdarna för årets säsong av Sommar i P1. Vi frågar några av dem vad deras program kommer att handla om och så kommer sommarvärden Manuel Knight till studion. Han är uppvuxen i ett slumområde i Atlanta i USA och var under tio år elitsoldat i den amerikanska armén. Idag  lever han som trebarnsfar i Göteborg. Han kommer att berätta vad han vill förmedla med sitt sommarprogram.

Ökad trafik på Autobahn
Långtradarna korkar igen autobahn vilket ställer till problem för alla som har tänkt sig att köra bilen genom Tyskland på semestern. På autobahn ökar godstrafiken snabbare än vad alla prognosmakare förutspått. Varken stigande oljepriser eller de nya tyska motorvägsavgifterna för tung trafik tycks ha någon dämpande effekt. Per Eurenius rapporterar.

Programledare: Cecilia Strömberg och Towe Cho MatreProducenter: Anders Diamant och Helena Giege
anders.diamant@sr.se helena.giege@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista