Räddningstjänsten, Tjetjenien, Kina samt den nya AMS-chefen

Torsdag 12 juni

16:00-16:45

EU:s fördrag
Nu avgörs framtiden för EU:s nya fördrag. Det sker på Irland, det enda av EU:s länder som får rösta om det så kallade Lissabonfördraget.  Blir det ett ja,  lutar det mesta åt att fördragets anhängare kan pusta ut. Men om irländarna röstar nej, vad händer då? Hör våra korrespondenter Stefan Winiger på plats i Dublin samt Alice Petrén och Kjell Albin Abrahamsson.

Räddningstjänsten
Brandmän och räddningstjänst förekommer flitigt i media just nu, eftersom sommarens storbränder redan blossat upp och härjar på många håll. Hur ser en brandman ut egentligen?  Han är så gott som alltid just en han och denne man är så gott som uteslutande vit och svensk. När polisen för länge sen lyckats bredda kåren till att omfatta svenskar av båda könen och varierad etnisk bakgrund, där har räddningstjänsten ännu en lång väg att vandra men nu ska det bli ändring.

Medverkande är Linus Eriksson, operativ chef på räddningstjänsten Syd, Braem Sager, Zarko Ilioski, ”Brobyggare” mellan räddningstjänsten och invånare i Malmö, Mikael Stigendahl, sociolog på Malmö högskola, Mikael Rincker, brandman, Attila Jenssen, chef på Jägersro brandstation i Malmö.

Korruptionen i Tjetjenien
Många av de ryska miljoner som investerats i att återuppbygga Tjetjenien har försvunnit ner i svarta hål. Under lång tid pumpade den ryska centralmakten in pengar i delrepubliken utan att det märktes. Först nu fungerar återuppbyggnaden, men det sker till priset av hårdför diktatur, korruption och utan inflytande från medborgarna. Men det är ett pris som de konflikttrötta tjetjenerna faktiskt är beredda att betala.
Reportage av Maria Persson Löfgren

17:00-17:45

Ny AMS-chef
I dag torsdag 14.30 presenterar arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin den nya generaldirektören för arbetsförmedlingen. Angela Bermudez-Svankvist utnämdes och medverkar i vårt program.

Omstridd avlyssning
Det omstridda förslaget att ge försvarets radioanstalt tillgång till all e-post, telefon och faxtrafik som passerar Sveriges gränser. Nästa vecka ska det klubbas i riksdagen. Inför omröstningen pågår nu en intensiv kampanj för att få dom borgerliga riksdagsledamöter som är emot förslaget att trotsa sina partier och rösta nej. Flera av ungdomsförbunden är pådrivande, som muf och dess ordförande Niklas Wykman.
Reportage av Pontus Matsson.
 
Vi hör Maria Ranka, tankesmedjan Timbro och Johan Persson (fp).

Pojken förlorade sina föräldrar
Det är en månad sedan den stora jordbävningen i Kinas Sichuanprovins. Nu har myndigheterna bekräftat att nästan 70 000 människor dog, och tusentals saknas fortfarande. Sr:s korrespondent Hanna Sahlberg följde med sextonåriga Yu Chuan tillbaka för att se staden där båda hans föräldrar dog.

Farliga ljudnivåer
Nu drar sommarens konsertsäsong igång. Idag inleddes Hultsfredsfestivalen och igår var popikonen Kylie Minogue i Globen i Stockholm. Det är inte ovanligt att publik, ljudtekniker och artister har hörselskydd på konserterna. Vår reporter Parisa Khakuei var i globen igår och pratade med några konsertbesökare. Vi hör Margareta Palmqvist, chef på enheten för hälsoskydd-socialstyrelsen och Anna Sjölund, Live nation.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och Agneta Furvik
Producenter:
Magnus Westberg och Malin Thelin
magnus.westberg@sr.se malin.thelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista