Natomedlemsskap, framtida oljepriser och irländskt nej till Lissabonfördraget

Fredag 13 juni

16.00-16.45

Sverige och NATO
Idag presenterade Försvarsberedningen sin slutrapport. Och det blev ingen total enighet om hur sverige ska försvaras den här gången heller. Folkpartiet reserverar sig nämligen och vill att Sverige går med i NATO. Detta trots att partiet tidigare sagt att man inte ska driva NATO-frågan till vidare.
I studion finns Allan Widman, Folkpartistisk ledamot i försvarsutskottet och representant i Försvarsberedningen och Håkan Juholt, socialdemokratisk suppleant i försvarsutskottet och representant i försvarsberedningen.

Oljepriset
Hur mycket kommer kiwi och banan kosta om ett par år? Överlever flygbolagen? Hur skall vi ta oss till jobbet? Oljepriset stiger till höjder, som få för bara några år sedan trodde var omöjliga.
Men vad är det som driver priserna? Hur påverkar det oss och finns det strategier att möta problemen?

Medverkar gör Gunnar Lindstedt, journalist på Veckans Affärer och författare till boken ”Olja”, Karl Halding, Stockholm Enviroment Institute, Peter Haldén, doktor i internationella relationer, FOI och Fredrik Hedenus, Chalmers.

Volvo-miniatyrer
När det glesnade med jobb för arkitekter i början på 90 -talet började Bo André, mest på lek tälja fram en Volvo Amazon Kombi i trä. Sedan dess har han fördjupat sina kunskaper och gör idag modeller i skala 1:43 av alla gamla klassiska Volvo-bilar. Beställningarna kommer från hela världen. Nu har hans arbetsbord på arkitektkontoret i Kalmar en stol vid varje långsida - en för arkitektjobbet och en för modellerna.
När Anton Karis hittade honom på andra våningen i stationshuset i Kalmar höll han just på med slutmonteringen av en Volvo Duett som polisbil.


17.00-17.45

Irland säger nej till Lissabonfördraget
Det blev ett irländskt nej till  EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget. Som enda land i EU har den irländska befolkningen haft folkomröstning i frågan och nu omkullkastar EU:s andra försök att få igenom en konstitution.
Diskussion med Lars Ohly, partiledare (v) och Cecilia Malmström, EU-minister (fp). Vi hör även vår brysselkorrespondent, Stefan Winiger, på plats i Dublin.

Kondomanvändning
Sommarlovet har just startat, semestrarna börjar om några veckor och kondomernas högsäsong är här eller borde vara här. Det såldes visserligen omkring 25 miljoner kondomer i Sverige förra året, men det är långt ifrån tillräckligt. Aldrig har så många drabbats av könssjukdomar som nu och vi i Sverige med våra 37.000 aborter om året toppar dessutom abortligan i hela Norden.Det finns med andra ord många goda argument för att använda kondom, men ändå har den svårt att slå igenom.
Reportage av Marie Nilsson Boij.

Medverkar gör även Daniel Foxhage, kurator på Järva mansmottagning.

Fotboll, fotboll, fotboll
EM är i full gång och imorgon möter Sverige Spanien i den andra gruppspelsmatchen. Det är tusentals fans på plats som ska se matchen och försöka hjälpa landslaget till en seger. Men vad innehåller egentligen en bra hejarklacksramsa?
Vår reporter Annika Digréus har träffat Tomas Hedlund som leder hejaklacken vid fotbollslandslagets matcher åt supporterklubben Camp Sweden.
Hör också om hur spanjorerna ser på det svenska landslaget och vad Sverige egentligen har för chanser imorgon?
Sveriges Radios medarbetare Petra Socolovsky rapporterar från Spanien och Henrik Ystén, chefredaktör och ansvarig utgivare för fotbollsmagasinet Offside finns med i Studio i Göteborg.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och Marie-Louise Kristola

Producenter:
Maria Meschke och
Helena Giege
maria.meschke@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista