1 av 6
2 av 6
Cecilia Strömberg
3 av 6
Anna Burén
4 av 6
Renskötare Pär Nilsson Njaarke sameby med älghunden Bira.
5 av 6
6 av 6

EU:s framtid efter Irlands nej, bensinmacken utrotningshotad och gayglädje i Kalifornien

Måndag 16 juni

16:00- 16.45

”Det irländska nejet”
Idag träffas EUs utrikesministrar för första gången efter Irlands nej till Lissabonfördraget. Fördraget måste ju godkännas av alla 27 länder i EU för att kunna genomföras. Nu är frågan hur EU ska hantera det irländska nejet. Samtal med vår EU-reporter Susanne Palme.

Mackdöden
Var fjärde bensinmack i Sverige hotas av nedläggning när oljebolagen vill ha bättre lönsamhet. Är det här ett hot mot glesbygdens överlevnad eller är det tvärtom bra för miljön att fler mackar stängs?
Vad har politikerna för strategier för att se till att även människor glesbygden har tillgång till bränsle, när de stora bensinbolagen inte längre ser någon lönsamhet?
Pendlaren Leif Forsberg i Bjurholm kommer att få flera mil till närmstamack. Handlaren Annica Johansson i Tvärålund i Västerbotten har fått stänga sina bensinpumpar. Owe Nordling, Länsbygderådet i Värmland, säger att mackarna är sista bastionen för glesbygdens överlevnad. Medverkar gör också Per Åsling, (c) riksdagsledamot från Jämtland och Ulf Swahn på Svenska Petrolium Institutet.

Vi sänder från en mack som kommer att få nya kunder när mackarna i bygderna omkring försvinner.

Renskötares mentala hälsa
Självmord är betydligt vanligare bland renskötare än bland övriga svenska män. Det är dubbelt så många som begår självmord bland renskötarna. Det säger Lars Jacobsson som är professor i psykiatri och som sedan tre år tillbaka forskar om samernas hälsa.
Reportage av Karin Bodén.

17.00 - 17.45

Ökande psykisk ohälsa bland unga kvinnor
Allt fler unga kvinnor mår psykist dåligt. De senaste tio åren har de unga kvinnor som vårdas i den slutna psykiatrin ökat med mer än 50 procent. Vad är förklaringen till den stora ökningen? Samtal med stressforskaren Alexander Perski och Jenny Jansson från United Sisters, en organisation som finns i flera storstäder och som riktar sig till unga tjejer.

Ingen brandkårsutryckning utan ökat skydd
Brandmännen på Jägersro i Malmö kräver krossäkra glas i bilarna och övervakningskameror för att kunna utföra sitt arbete. Det räcker inte med den poliseskort som man har idag. Så sent som i fredags blev man ännu en gång utsatt för stenkastning och i eftermiddag så håller Räddningstjänsten Syd en presskonferens med anledning av den senaste utvecklingen. Hör Attilla Jensen ,distriktschef, Jägersro och Braem Sager, socionom och ”brobyggare”.

Tillåtet med homosexäktenskap
Imorgon tisdag blir det tillåtet för homosexuella att gifta sig i USA. Detta efter ett historiskt beslut från Kaliforniens högsta domstol för bara några veckor sedan. Domstolen konstaterade att förbudet mot homoäktenskap är diskriminerande och strider mot konstitutionen. Kalifornien blir nu den andra delstaten, efter Massachussets, som tillåter homosexuella att vigas. Motstånd finns från många grupper men bröllopsyra råder.
Reportage av Helena Groll.

Äldreguiden
I snart två månader har man kunnat jämföra landets äldreboenden. På Socialstyrelsens hemsida finns Äldreguiden med betyg från 1 till 5 på äldreboenden. Man har bland annat mätt personaltäthet, personalens kompetens, de äldres delaktighet samt möjlighet att välja mat. Betygen varierar kraftigt till och med inom samma kommun.
Reportage av Agneta Johansson.

Esbjörn Svensson
Pianisten och kompositören Esbjörn Svensson är död. Han avled i en dykolycka i helgen. För 5 år sen var han sommarpratare. Hör ett avsnitt ur det programmet.

Programledare:
Cecilia Strömberg och
Anna Burén
Producenter:
Anders Diamant och
Filippa Armstrong
anders.diamant@sr.se filippa.armstrong@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".