1 av 5
2 av 5
Jörgen Huitfeldt
3 av 5
Madeleine Blidberg
4 av 5
Foto:Scanpix.
5 av 5
Tveksamma centerpartister. Centerpartisten Annie Johansson och Fredrick Federley, som båda varit öppet kristisk till förslaget. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

FRA-debatt, våld mot små barn och spansk byggkris

Tisdag 17 juni

16.00-16.45

FRA-debatt i Riksdagen 1
Vi ska diskutera lagförslaget som ska ge Försvarets Radio Anstalt, FRA, rätt att ta del av all telefon- och internettrafik som passerar landets gränser. Kritiken har varit mycket hård och flera riksdagsledamöter tvekar in i det längsta på om de ska rösta med sina partier eller efter sin egen övertygelse. Och att det är en fråga som väcker starka känslor märktes idag när frågan debatterades i riksdagen.
Vi hör Kristoffer Gunnartz, vetenskapsjournalist och författare till boken ”Välkommen till övervakningssamhället” och tidigare försvarsministern Mikael Odenberg.


Skakvåld mot spädbarn
Varje år utsätts 100 barn under ett år för allvarlig misshandel i Sverige. Mest vanligt är skakvåld, som ofta medför allvarliga skador och i några fall leder till döden. Men det är svårt för läkarna att diagnostisera våldet. Hur ska man upptäcka varningssignalerna i tid?
Studio Ett om shaken-baby-syndrome, det allt vanligare våldet mot spädbarn.
Medverkande: Olof Flodmark professor och barnneuroradiolog Astrid Lindgrens sjukhus, Ralph Bågenholm, vårdenhetsöverläkare på barnmedicin Sahlgrenska sjukhuset, Yvonne Gerdin, psykolog, Rädda Barne och Thomas Arvidsson, barnhälsovårdsöverläkare.

17.00-17.45

FRA-debatt i Riksdagen 2
Vi fortsätter att diskutera lagförslaget som klyver borgerligheten i två delar-det som ger Försvarets Radio Anstalt, FRA, rätt att ta del av all telefon- och internettrafik som passerar landets gränser.
Framför allt i centerpartiet har den interna debatten varit hård idag-de riksdagsledamöter som planerat att rösta nej till förslaget har utsatts för intensiv övertalning och än så länge vet vi inte säkert vad som händer om, och när det kommer upp till omröstning i riksdagen.
Vi hör Ekots inrikeschef, Willy Silberstein, som har tillbringat dagen i Riksdagen. Vi hör också centerpartisten Sven Bergkvist, som ännu inte bestämt sig i frågan och Claes Westerteg, (c), ledamot i partistyrelsen och en i den majoritet som ändå vill rösta igenom förslaget. Johan Hammarqvist, chefredaktör Norra Skåne kommenterar.

Svarta tjejers utsatthet
I många svenska förorter är den så kallade hederskulturen dominerande: Kvinnornas oskuld är central för familjens anseende. Men hur är det att som tjej i en sådan förort tillhöra den minoritet som inte har det sättet att tänka?
22- åriga Sandra från Uganda vet hur det kan vara. Hon berättar om en uppväxt full av sexuella trakasserier där hon ansågs oren eftersom hon till skillnad från många av sina skolkamrater fick ha sex före äktenskapet.
Reportage av Katarina Gunnarsson.
Vi får även höra Farman Sediq från Sharaf hjältar i Göteborg.

 

Kris i Spaniens byggbransch
Vi ska till Spanien, som länge har varit det land i Europa där invandringen växt snabbast. Men nu har den spanska ekonomin kraschat och det drabbar framför allt invandrarna. Många av dem jobbar i den värsta krissektorn- byggbranschen. Experterna tror att många invandrare kommer att återvända till sina ursprungsländer. Och att de som blir kvar riskerar att mötas av växande rasism.
Studio Etts reporter Petra Socolovsky har besökt en av Madrids förorter.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Madeleine Blidberg

Producenter:
Anders Diamant och
Annika Lindqvist
anders.diamant@sr.se annika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".