1 av 3
Towe Matre
2 av 3
3 av 3
Filip Struwe

Avlyssningslagen, Nordic Battlegroup och fotboll

Onsdag 18 juni


16:00 - 16.45

Gaza vapenvila
Imorse bekräftade också Israel att man enats med Hamas om en vapenvila i Hamas-kontrollerade Gaza (sen juni 2007), vapenvilan ska träda ikraft klockan 6 imorgon bitti, lokal tid. Under flera veckor har Israel och Hamas förhandlat - ledda av egyptiska medlare - och nu finns det alltså en uppgörelse. Är det här en ljusning, eller kommer det att hända som så många gånger förr - att vapenvilan bryts. I studion Ekots utrikeskommentator Titti Nylander och Christer Nordahl UNWRA.

Nordic Battlegroup
I sex månader var Erik Skogberg redo att rycka ut i strid. Han ingår i EUs insatsstyrka Nordic Battle Group som stått beredd att snabbt skickas till någon uppblossad kris någonstans i världen. Nu tackas de stridsberedda soldaterna av under pompa och ståt - men det blev aldrig någon utryckning. Varför då? Hör Karl Engelbrektsson, chef för Nordic Battle Group, Urban Ahlin, vice ordf. utrikesutskottet (s), Sten Tolgfors, försvarsminister (m), Annika Nordgren Christensen, ledamot i försvarsberedningen (mp) och Gunilla Herolf, forskare SIPRI.


Brittiskt miljöarbete
På flera håll i Storbritannien pågår olika satsningar för att förbättra miljön. Den lilla ön Isle of Wight i Engelska Kanalen satsar stort på ett miljöprojekt, där ambitionen är att bli ett föregångssamhälle. 2020 vill man på Isle of Wight vara den plats i England som släpper ut minst koldioxidutsläpp. Vår korrespondent Maria Eksedler har tagit en tur till Engelska Kanalen.

17.00 - 17.45

Avlyssningslagen
Ödesdag för avlyssningslagen. De yngre upprorsmakarna i riksdagen lyckades strö grus i maskineriet. Är den unga generationen riksdagsledamöter bättre förankrade med sina väljare, eller snarare lättpåverkade opportunister? Medverkande: Willy Silberstein, inrikeschef Ekot, Maria Abrahamsson, ledarskribent SvD, Per Wirtén, Arena, Jonas Birgersson, Labs2.

Medicinberoende 
Nu ska ni få träffa Inger - en av alla dem som har fastnat i ett medicinberoende. Många människor som äter narkotikaklassade medel, lugnande mediciner, mår bra av det, blir hjälpta och kan också hålla doserna på en rimlig nivå. För andra, som Inger, går behandlingen helt överstyr. Men i Mönsterås har man hittat en lösning för dem som fastnat. Reporter Erika Norberg.

Fotbollspioner
Spekulationerna är många inför matchen ikväll, och de båda lagen har naturligtvis försökt kartlägga varandras spelsystem och spelare in i minsta detalj, och till det används de så kallade fotbollsspionerna - vår utsända Annika Digreus har träffat en av dem (Tomas Lyth), men började med att fråga den ryske sportjournalisten Timur Zhuravel om vad han vet om det svenska landslaget.

Mera fotboll
Nu är det alltså bara tre timmar kvar till matchen som kommer avgöra Sveriges framtid i EM. Det som gäller är oavgjort eller vinst. Och det kan bli en jämn match - det tror i alla fall spelbolagen. Vinst för Sverige ikväll ger 2,75 enligt Ladbrokes. Vinst för Ryssland 2,5 gånger pengarna. Madeleine Blidberg  är på Valhalla idrottsplats i Göteborg där det snart är dags för toppmatch inom DAM-fotbollen (Göteborg FC-Linköping) och där finns inte helt oväntat en massa fotbollsälskare. Vad säger de - Ryssland eller Sverige?

 

Programledare:
Filip Struwe och
Towe Cho Matre

Producenter:
Helena Giege och
Susanne Palme
helena.giege@sr.se susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".