1 av 4
Li Hellström
2 av 4
3 av 4
Foto: Scanpix/AP Photo/Koji Sasahara
4 av 4
AP Photo/HO LARRY SHULZE, COPYRIGHT SCANPIX

Kvinnor och konsumtion, arbetsmarknadspolitik och kackerlacksmärkning

Måndag 23 juni


16.00 - 16.45

Zimbabwe
Våldsamheter befaras inför fredagens val. Oppositionen har dragit sig ur och FN:s säkerhetsråd förväntas ta upp frågan idag.

Varumärkesplacering eller stärkande för kvinnor?
I helgen var det premiär för biofilmen med Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte, Sex and the City-kvinnorna som åter satt fart på debatten. Varför sådant liv över en biopremiär som redan gått som TV-serie under många år? Handlar det bara om smart varumärkesplacering av dyra väskor och skor eller innehåller Sex and the City något mer, något som kan göra kvinnor tuffare och starkare. Och varför får just den här filmen klä skott för konsumtionssamhälle. Medverkande: Katarina Gregerdotter, litteraturvetare, Magnus Sjögren, företagare, Ann Charlotte Alstadt, Aftonbladet och Charlotta Flinkenberg, chefredaktör och ansvarig utgivare Chic. Direkt från Umeå.

Ale stenar
Förra sommaren bilades tolkningsstriden om ett av Sveriges största turistmål, Ales stenar i Skåne, i och med att Riksantikvarieämbetet ändrade sina informationsskyltar om det stora fornminnet. Enligt den arkeologiska forskningen är Ales stenar en skeppssättning från vikingatiden, men en självlärd forskare, Bob Lind, har sedan 90-talet hävdat att Ales stenar i stället är en solkalender från bronsåldern. På riksantikavieämbetets nya informationstavlor presenteras numera också Bob Linds teori. Nu säger han sig ha hittat ännu en solkalender några mil bort. Lotta Malmstedt har gjort reportaget.


17.00 - 17.45
 

Arbetsmarknadspolitiken
Arbetsmarknadsministern har knappast hörts någonting i debatt med oppositionen. Men nu, nästan i halvlek av mandatperioden, blir debatt äntligen av - arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin möter socialdemokraternas Sven-Erik Österberg för att diskutera vad som gjorts och vad som borde göras i arbetsmarknadspolitiken.

 

Kackerlacksmärkning
Arga konsumenter som inte tycker att miljömärkningen och innehållsförteckningarna på våra matvaror räcker, sätter kackerlackor på varorna i butikerna. Hör om ett nytt konsumentinitiativ som dömer ut digestivekex och hönsbuljong. Reporter Parisa Khakuei.

Högskoleavgift
Lars Leijonborg meddelar idag att studieavgifter för utomeuropeiska studenter ska införas. Huvudargumentet är att inte gå miste om den inkomst som betalande utomeuropeiska studenter kan ge. Hör Elin Rosenberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer och Lars Leijonborg, högskole- och forskningsminister.

Utrotningshotad geisha
I Japan har den klassiska geishan blivit en utrotningshotad konstart. De moderna kraven på underhållning ställer frågan om någon vill se geishor i framtiden. Möt några av Tokyos mest berömda geishor i reportage av Jon Thunqvist.

Programledare: Li Hellström
Anna Burén
Producenter: Sara Heyman
Agneta Kellgren
sara.heyman@sr.se
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".