Zimbabwes president Robert Mugabe och Volvo Personvagnar varslar

Onsdag 25 juni

16.00-16.45

Volvo Personvagnar varslar
Volvo Personvagnar ska minska antalet anställda med 1 400 tjänstemän inklusive konsulter, och 600 kollektivanställda. Varslet berör 1 200 på Volvo PV i Göteborg, där nattskiftet läggs ner vid årsskiftet. Mikael Sällström, ordförande IF Metall Volvo deltar.

Zimbabwe
Om en president som med hjälp av våld och valfusk klamrar sig fast vid makten. Vem är egentligen Robert Mugabe, mannen som har haft makten i Zimbabwe i snart tre decennier.
Hur blev den hyllande frihetskämpen en brutal diktator? Kristina Svensson, fd Ambassadör Zimbabwe, Per Wästberg, författare, Anna Tibblin, Kooperation utan gränser, Mathias Chindri, IT-ansvarig Afrikagrupperna medverkar.

Sopimport
Sverige importerar allt mer sopor. Sedan slutet av 1990-talet har importen mer än fördubblats till dagens 600 000 ton. Soporna används till bränsle i våra fjärrvärmeverk. En bra lösning, åtminstonde på kort sikt, tycker förespråkarna, bl a eftersom vi kan ta hand om värmen på ett effektivt sätt. Men i takt med att importen ökar, växer också protesterna det är bättre att återvinna eller återanvända än att bränna , tycker kritikerna. Följ med Studio Etts reporter Marie Nilsson Boij till Högdalens Fjärrvärmeverk i Stockholm.

17.00-17.45

Fortsatt samtal om Volvo i Sverige
Volvo Personvagnar ska minska antalet anställda med 1 400 tjänstemän inklusive konsulter, och 600 kollektivanställda. Stephan Lövgren, ekonomijournalist Göteborgs-Posten och Göran Johansson, kommunalråd i Göteborg medverkar.

Försoningsprocess
Romer har funnits i Sverige i 500 år. Kränkningarna av romernas medborgerliga rättigheter har pågått långt in i modern tid. Vilket är bästa sättet att påbörja en försoningsprocess? Idag tar delegationen för romska frågor emot experter från Kanada, där en sanningskommission nyligen lett till att premiärministern offentligt bad sitt lands ursprungsbefolkning om ursäkt för de övergrepp som begåtts. Maria Leissner, ordförande i utredningen och Soraya Post, delegationsledamot i utredningen deltar. 

Stigande matpriser
Matkrisen och de stigande livsmedelspriserna var i början av juni temat för ett stort internationellt toppmöte i Rom.  Egypten är ett av de länder som har drabbats av matkrisen. Där har de allt högre priserna på t ex bröd och matolja lett till att allt fler av de omkring 80 miljoner invånarna helt enkelt inte har råd att köpa mat. De stigande priserna ledde under våren till kravaller. Johnny Sjölund från finländska YLE rapporterar.

Arbetsstugor
Under drygt femtio år, från 1903 till 1954, erbjöds barn i Norrbotten att flytta till arbetsstugor. Där bodde de under terminerna, fick mat och husrum, men skildes från sin familj.  En ny avhandling visar nu att kommunerna utnyttjade arbetsstugorna för att slippa bygga skolor. Och det som började som nödhjälp övergick till att bli en förflyttning av över 5.000 barn. Reporter Agneta Johansson.

Programledare: Li Hellström och Maria RidderstedtProducenter: Sara Heyman och Anna Ivemark
sara.heyman@sr.se anna.ivemark@sr.se