Tällberg-konferensen, vetenskapen och omvärlden samt bärplockning

Torsdag 26 juni

16.00-16.45

Tällberg Forum
Idag börjar mötena på Tällberg Forum om klimatfrågan.
På denna lilla ort i Dalarna har representanter från forskarvärlden, näringslivet, organisationer och politiken samlats för att samtala och mötas fram till på söndag.
På plats i Tällberg är Ekots reporter Malin Olofsson, som gästas Andreas Carlberg, miljöminister och Carl Mossfeldt, Tällberg Advisor och forskare. 

Vetenskapsnyheter
Varför vet vi så lite om vad som rör sig i de vetenskapliga världarna? Varför är forskare så hemliga och varför stannar ofta kunskapen innanför universitetens väggar? Vilka vetenskapsnyheter når media, vilka gör det inte och varför? Och hur bra är journalister på att hantera den kunskap som faktiskt sipprar ut? Om vetenskapen och omvärlden och om dialogen dem emellan direkt från en internationell konferens i Malmö, Lund och Köpenhamn.

Medverkar gör Svein Sjöberg, författare, Camilla Modéer, Vetenskap och Allmänhet, Malin Ideland, etnolog, Lunds universitet, Peter Sylwan, frilansande vetenskapsjournalist och Camilla Widebäck från Vetenskapsradion.

Ett år med Gordon Brown
Idag är det på dagen ett år sedan Gordon Brown blev premiärminister. Men det är knappast något som kommer firas. Landet står inför den svåraste ekonomiska situationen på två decennier och labourpartiet har rekordlåga opinionssiffror. Och Gordon Brown är en mycket ifrågasatt ledare just nu.
Reportage av Camilla Kvartoft.

17.00-17.45

Nordkorea och kärnvapen
Nordkorea har idag överlämnat en rapport om sitt kärnvapenprogram till Kina. Rapporten är en del av det program som Nordkorea följer för att avsluta sitt kärnvapenprogram i utbyte mot internationellt bistånd.
Samtal med Hanna Sahlberg, vår korerspondent i Peking och Daniel Nord, biträdande chef på SIPRI, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut och som har forskat på Nordkorea.

Zimbabwe
Det pågår storpolitik om deras land med FN, Afrikanska Unionen och länderna i södra Afrika inblandade. Men för många zimbabwier handlar det om att klara dagen och de är besvikna på sin president som de senaste åren kört landets ekonomi i botten och nu vägrar att lämna ifrån sig makten.
För i morgon väntas de rösta - i ett presidentval med bara en kandidat - presidenten själv.
Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

Kristdemokraternas riksting
Idag öppnar kristdemokraternas riksting i Norrköping och Göran Hägglund talar. Hur ska partiet göra för att klara sig över fyraprocentspärren?
Vi får en rapport av Studio Etts inrikesreporter Pontus Mattsson.

Bärplockning
Om några veckor är den i gång. Årets skogsbär-säsong med hjortron, blåbär och lingon. I år är det rekordmånga thailändare som kommer hit för att plocka bär - 3.700 har fått arbetstillstånd. Nytt för i år är att även en större grupp kineser anländer till de svenska bärskogarna. Samtidigt pågår rättsliga processer om obetalda skatter och avgifter, och boendena för de utländska bärplockarna granskas allt nogrannare av tillsynsmyndigheterna.
Reportage av Agneta Johansson.

Internationella dagen mot tortyr
Idag är det den internationella dagen mot tortyr och det uppmärksammas runt om i världen. I Bryssel har det till exempel hållits demonstrationer utanför Europaparlamentet.
Och i en ny rapport riktar människorättsorganisationen Amnesty hård kritik mot europas regeringar för att ha varit passiva i frågan om USA:s olagliga fångtransporter i kriget mot terrorismen. Europas regeringar har inte velat gå till botten med vad som egentligen har hänt, enligt Amnesty.
Samtal med Susanne Palme, EU-reporter på Studio Ett.

Programledare:
Cecilia Strömberg och Agneta Furvik

Producenter:
Sara Heyman och
Odd Clausen
sara.heyman@sr.se odd.clausen@sr.se