Volvos uppsägningar och busstrejken i Stockholm

Tisdag 1 juli

16.00-16.45

Sarkozy och EU
Idag övertar Frankrike ordförandeskapet för EU. President Nicolas Sarkozy måste hantera frågan hur unionen ska gå vidare efter Irlands nej till Lissabonfördraget. Klarar den hetlevrade presidenten den uppgiften? Ingmarie Froman och Annika Ström-Melin, journalister medverkar.

Volvos uppsägningar
2 000 anställda på Volvo fick i förra veckan chockbeskedet att de varslas om uppsägning. Den fallande dollarn, de höga råvarupriserna och sviktande volymer sägs vara orsaken till Volvos kris. Hur ska Volvo få pengarna att räcka till? Vad har företagen för beredskap när så många riskerar att mista sitt jobb? Och borde inte företaget ha kunnat förutse den här svackan? Vera Couthino, arbetare Torslandafabriken, Olle Ludvigsson, ordförande IF Metall Göteborg, Bertil Törsäter, regionutveckligsdirektör, Björn Sellström, personalchef Volvo, Magnus Hellsten, produktionschef Volvo och Matts Carlsson, fordonsanalytiker medverkar.

17.00-17.45

Busstrejk i Stockholm
Inatt gick busschaufförerna i Stockholms län ut i strejk eftersom fackföreningen Kommunal och Bussarbetsgivarna, inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Det räknas drabba ungefär 250 000 bussresenärer. Vi pratar bl a med resenärer som påverkas av att bussarna står stilla och med de strejkande busschaufförerna. Dessutom reder vi ut hur man säljer in en strejk hos befolkningen. Christer Hillbom, ekonomisk kommentator Ekot och Viggo Cavling, chefredaktör Resumé medverkar.

Afrikanska unionens toppmöte i Egypten
Frågan om hur Zimbabwes kontroversielle ledare Robert Mugabe ska hanteras står högst på dagordningen. Flera länder verkar ovilliga att kritisera den tidigare självständighetshjälten. SR:s tidigare Afrika-korrespondent Vincent Dahlbäck svarar på frågan, har Mugabe vunnit igen?

Upplopp i Kina
I kinesiska staden Wengan patrullerar halvmilitär polis efter våldsamma upplopp som rasat de senaste dagarna. Säkerhetsstyrkor har läget under kontroll, men under ytan jäser folkets ilska efter att en ung kvinna våldtagits och sedan mördats. Ilskan beror på att många misstänker att polisen försöker dölja höga makthavares inblandning i mordet. Hanna Sahlberg, SR:s korrespondent i Peking, och Elisabeth Löfgren, pressansvarig på svenska Amnesty deltar.

Guldkant på vardagen
På ett äldreboende i Sollentuna utanför Stockholm sitter fem högstadieungdomar och sjunger sommarvisor tillsammans med några av pensionärerna som bor där. Idag lider många äldre av en alltför monoton vardag och psykisk ohälsa bland äldre är så vanlig att det går att likna vid ett folkhälsoproblem. Det slog Socialstyrelsen fast i en rapport i början av sommaren. Sedan drygt ett år tillbaka driver tjugoåriga Benjamin Kainz och Arvid Morin ett företag vars affärsidé är att sätta guldkant på många äldres vardag. Reportage av Jenny Lagerstedt.

Pilgrimsvandring
På 1500-talet förbjöd Gustav Vasa pilgrimsvandringar i Sverige. Men efter sådär femhundra års glapp vandrar nu pilgrimerna igen. Fast idag handlar tysta timmar och meditationer om ett sätt att tillbringa sin semester. Sedan midsommardagen är ett 20-tal pilgrimer på väg från Västergötland till Östergötland med slutmålet Vadstena kloster. Ylva Carlqvist Warnborg fick en pratstund med vandrarna när de hunnit till etappmålet Varnhem mellan Skara och Skövde.

Programledare: John Chrispinsson och Linda AP LarssonProducenter: Nils Horner och Annika Lindqvist
nils.horner@sr.se annika.lindqvist@sr.se