Litterär världskongress, a-kassan och organdonationer

Onsdag 2 juli

16.00-16.45

Vård i Europa
Idag presenterar EU-kommissionen ett sedan länge aviserat förslag om hur man lättare och enklare ska kunna få vård i ett annat Eu-land. Medverkande Henrik Hammar, ordförande i sjukvårdsdelegationen på SKL, Sveriges kommuner och landsting och Eva Britt Svensson, europaparlamentariker (v).

Litterär kongress
Om författare som tystnas ner, fängslas eller ignoreras. 600 författare, översättare, forskare och littraturaktivister är samlade i Stockholm just nu för att delta i en litterär världskongress. Vi träffar några av dem för att diskutera yttrandefrihet och censur. Vad skriver man när man vill skrivna om det förbjudna? Lyssna på Maria Modig, ordförande i fängslade författares kommitté, Svenska Pen, Fataneh Farahani, etnolog, René Vázquez Díaz, författare och Mats Söderlund, poet och ordförande i Sveriges Författarförbund.

17.00 - 17.45

Arbetslöshetskassan
En halv miljon människor har lämnat a-kassan sedan regeringen höjde avgifterna förra året. Under den senaste tiden har de fackliga a-kassorna tappat runt 14 000 medlemmar i månaden. Hur ser det ut i de olika a-kassorna, vad får medlemsraset för konsekvenser och vilka riskerar att bli de stora förlorarna? Hör Annika Creutzer, chefredaktör Privata Affärer och Peter Schönefeld, a-kassornas samorganisation.

Människohandel i Thailand
Så om människohandeln i Thailand. Insmugglingen av burmeser över den thailändksa gränsen har ökat vartefter förhållandena i Burma blivit allt svårare. I Thailand finns jobb, men få burmeser får arbetstillstånd och därför tar de sig in illegalt via välorganiserade smugglarligor. I våras kvävdes 54 papperslösa burmeser till döds i en kylcontainer på väg till Phuket. En av dom var 17- åriga Keekee Khai. Vår utsända Karin Wickström har träffat hennes mamma.

Organdonationer
Ska vårdpersonal få laglig rätt att titta i donationsregistret redan innan en svårt sjuk patient har dött? Hör Chatrine Pålsson Ahlgren (kd) och Ylva Johansson (s) .

Mogens Glistrup
Det danska missnöjespartiet Fremskridtspartiets grundare, Mogens Glistrup, har avlidit. Bengt Lindroth, Sveriges Radios tidigare Nordenkorrespondent berättar om honom.

Sandnejlikan 
Just nu blommar den starkt hotade, rödlistade sandnejlikan, en ovanlig art som bara finns på några få ställen i Sverige, bland annat på områden med så kallad sandstäpp i Skåne. Både sandnejlika och sandstäpp ingår i Natura 2000, EU:s nätverk för särskilt skyddade arter och naturmiljöer, och för att kunna rapportera till Bryssel exakt hur sandnejlikan och stäppen i Sverige mår, är länsstyrelsens handläggare i Skåne just nu ute i markerna och RÄKNAR blomma för blomma... Reporter Lotta Malmstedt.

Mongoliet
Upplopp i Ulaan Bator följde helgens val i Mongoliet. Regeringen väntar sig ytterligare våldsamheter. Vår medarbetare Matilda Durehed är på plats i Ulaan Bator.

Programledare: John Chrispinsson och Maria Ridderstedt
Producenter: Helena Giege och Anna Ivemark

helena.giege@sr.se
anna.ivemark@sr.se