HIV, Ingrid Betancourt och ormar

Torsdag 3 juli

16.00 - 16.45

Räntehöjning
Idag höjde Riksbanken räntan med 0,25 procentenheter. Reporäntan, som är den viktigaste styrräntan, ligger nu på 4,5 procent. Fördubblad inflation och tillväxten halverad. Hur hamnade världen i den här ekonomiska situationen och vart är den på väg? Vi ska också prata om hur den påverkar oss i Sverige och drabbar andra delar av världen. Cecilia Hermansson, Swedbank medverkar.

Sverige är mitt uppe i en andra våg av HIV
Idag smittas till och med fler än under 80-talets första stora epidemi - och ingenting i de kommande siffrorna från Smittskyddsinstitutet tyder på att HIV-vågen är på väg att mattas av. Ändå pratas det knappt om HIV idag. Och även om smittan ökar mest bland män som har sex med män, har HIV i Sverige numera tusentals ansikten. Möt helt vanliga heterokvinnan och sextioplussaren Anna som smittades av en ovetande man efter ett glatt kärleksmöte. Medverkande: Annika Andersson, Noaks Ark Malmö, Leo Flamholc, infektionsläkare UMAS, Carl-Peter Licorish och ”Anna”, som båda lever med HIV, Taisto Vierimaa, Smittskyddsenheten Skåne.

17.00 - 17.45

Ingrid Betancourt
Om den spektakulära fritagningen av flera av Farcgerillans gisslan i Colombia, bland dem den fransk-colombianska politikern Ingrid Betancourt som hållits fången av gerillan i sex år. Vem är hon, och vad betyder just hennes frigivning för Colombia. Magnus Linton,  författare och journalist Lotten Collin, Ekot, Dag Ernholt, fd chef SSG och  Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren medverkar.

Orminvasion
På förskolan Vinbäret i Sollentuna kryllade det av ormar. Är det en ormsommar? Hör vad ormsaneraren Thomas Thunmark och Torbjörn Peterson, herpetolog säger.
 
 

Tunnlar i Gaza
Reportage från en av de tunnlar som förbinder Gaza och Egypten, den viktigaste transportvägen efter att Israels blockad inleddes. Reportage av Jan Andersson.

Nytt kloster
För första gången på 450 år kommer det att byggas ett Benediktinkloster för munkar i Skandinavien. Platsen är Mariavall på Österlen i Skåne och första spadtaget tas på lördag av den katolske biskopen Anders Arborelius. I Mariavall finns sedan 1991 ett benediktinskt nunnekloster som nu får munkklostret som granne. Men i hela Skandinavien finns det bara en enda katolsk benediktinmunk som lever klosterliv. Reporter Lotta Malmstedt har träffat honom.


Programledare: Li Hellström och
Agneta Furvik
Producenter: Nils Horner och
Odd Clausen 

nils.horner@sr.se odd.clausen@sr.se