Oro i Turkiet, de fackliga expeditionerna och Afghanistan

Måndag 7 juli

16.00 - 16.45

Oro i Turkiet
I Turkiet säger regeringen att man har avslöjat planer på ett kuppförsök. Vad tänker människorna på plats? Har man att välja mellan sharialagar eller militärkupp? Samtal med Ingmar Karlsson generalkonsul i Istanbul och Özgür Karlidag journalist på Sveriges Radio.

Jobben på de fackliga expeditionerna
För första gången i fackets historia hotas jobben på de fackliga expeditionerna. Vad händer med det fackliga arbetet när Sverige följer den internationella trenden med färre men större fackförbund. På nybildade Unionen oroar sig ombudsman Johan Bergström att arbetstiden inte räcker till för att rekrytera nya medlemmar, vilket är ett måste när medlemmarna flyr. Hur är det egentligen att arbeta i ett sjunkande skepp och vad tycker arbetsgivarna om fackets kris. Om den allt mindre svenska ombudsmannen i sändning från Umeå. Medverkande bla: Johan Bergström, ombudsman Unionen, Hanna Lindell, rådgivare på arbetsgivarorganisationen Almega, Christin Broman, verksamhetsassistent på LO, Jan-Olof Carlsson, vice klubbordförande för IF Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå. Ola Nordebo, politisk chefredaktör på liberala Västerbottenskuriren och Lars Ekdahl, professor i historia vid Mälardalens Högskola som forskat mycket om facket.

17.00-17.45

Afghanistan
Vi kommer att prata om Kabul i Afghanistan, där det skett ett självmordsattentat i morse med mer än 40 döda. Det skedde nära den indiska ambassaden, och vi ska försöka analysera vad det betyder. Samtal med terrorismexperten Magnus Norell.


London, tre år efter bomberna
I dag är det exakt tre år sedan islamistiska terrorister sprängde tre bomber i Londons tunnelbana och en bomb ombord på en buss. Femtiotvå människor dödades och 700 skadades. SR:s Camilla Kvartoft har träffat chauffören ombord på bussen som angreps av en självmordsbombare; han berättar om hur han fortfarande plågas av minnena. Terrorismexperten Magnus Norell kommenterar.

Höga matpriser och biobränsle
Industriländernas ledare är samlade i Japan för ett tre dagar långt G8-möte, och en av de största frågorna är de höga livsmedelspriserna. Enligt en opublicerad rapport från Världsbanken är produktionen av biobränsle den enskilt största orsaken till att matpriserna har ökat runt om i världen. FN-rapportören Jean Ziegler har kallat biobränslen för ett brott mot mänskligheten. Hur ska Sverige och EU förhålla sig till kritiken? Samtal med EU-parlamentarikern Lena Ek, den gotländska lantbrukaren Thomas Björkqvist och Torbjörn Rydberg forskare SLU.

Smarta textilier
Gardiner som ändrar färg när solen går upp. T-shirtar som mäter puls och immunförsvar eller jeans som utsöndrar hudkräm. Tyg har blivit högteknologi och i Borås pågår den forskning som nyligen fick flera miljoner för att vidareutveckla framtidens så kallade smarta textilier. Reportage av Annika Lindqvist.

Arg på datorn
Att bli sur framför datorn är en vanlig företeelse bland dagens datoranvändare. Nur har IT-tidskriften ”PC För Alla” undersökt vad som gör oss allra mest förbannade. Datorer som hänger sig, bredband som är för långsamt... Andreas Thors, redaktör på ”PC För Alla”, berättar om datorfrustrationer.

Programledare: Annika Östman och Åsa Sundman
Producenter:Nils Horner och Tommy Karlsson Ravström

nils.horner@sr.se tommy.karlsson-ravstrom@sr.se